Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Farlig i fred – livsfarlig i krig

Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Dagens ETC.

Vi måste göra allt som står i vår makt för att stoppa kriget i Ukraina. Genom att ­fortsätta köpa olja, gas och uran från Ryssland fortsätter vi dock tanka deras krigskassa. Vi måste göra slut med energin från Putins Ryssland en gång för alla.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

För Miljöpartiet är det uppenbart att kärnkraft är farligt i fredstid och livsfarligt i krig. När vi ser hur Ryssland för krig i vårt närområde behöver vi energi som är tålig och robust. Energi som inte är beroende av bränsleimport från andra länder. Det är inte kärnkraften.

Samtidigt som kärnkraftverk beskjuts och används i den ryska krigföringen i Ukraina så menar moderaterna att Sverige behöver mer kärnkraft för att bli oberoende av Putin. Det är ett allvarligt feltänk.

Riktigt konstigt blir det när Moderaterna verkar vara mer rädda för vindkraft än för kärnkraft. När de ständigt säger nej till ny vindkraft så blåser de människor på billig, säker och grön el. 

Menar vi allvar med att skapa ett både hållbart och robust samhälle som står pall så måste vi tänka annorlunda. 

Bygg mer och lokal el­produktion. Många projekt för förnybar energi som kan öka produktionen på kort tid är i startgroparna eller ­planeras. Elnätets ­begränsade ­förmåga att transportera el kräver dessutom att produktionen ökar lokalt. Stor­skaliga projekt med exempelvis havsbaserad vindkraft är nödvändiga men även små fastighetsnära anläggningar behövs. Regelkrångel och andra hinder som skapar förseningar eller stopp behöver undanröjas och stöd till lokal produktion öka.

Rusta upp elnäten och öka kapaciteten. Elnäten är i dåligt skick. För att möta behovet av rätt mängd el på rätt plats vid rätt tid behöver näten rustas upp och förmågan att föra över el säkert och snabbt öka. Dagens åtgärder räcker inte. Det krävs utökade satsningar på att rusta det befintliga nätet, effektivisera överföringen och öka kapaciteten.

Lagra energi. Vattenkraften är vår styrbara baskraft men solen och vinden går inte att styra. Därför behöver vi lagra energi när produktionen är hög för att kunna pressa priserna när produktionen är låg. Batterier, produktion av vätgas och andra typer av energilagring är viktiga nycklar i detta. Men utvecklingen går för långsamt. Reglerna behöver förenklas mer pengar tillföras för att gå från små idéer till storskaliga lösningar.

Bygg smarta elnät. Att styra laddning av exempelvis elbilar till natten när användningen är låg möjliggör för elanvändningen att spridas ut mer jämnt under dygnet, samtidigt kan elbilars batterier tillföra energi till nätet när de inte används. Denna typ av smarta elnät har varit under diskussion och forskning länge, nu krävs krafttag för att införa dem på bred front.

Energieffektivisera mera. Ökad elanvändning på vissa områden behöver mötas genom minskad användning på andra. Möjligheterna till energieffektiviseringar är fortsatt stora men resurser till stöd och konkreta åtgärder behövs så att fler har kunskap och råd att energieffektivisera allt från lägenheter och villor till kontor och fabriker.

Vi måste skapa ett robust och hållbart samhälle med säker tillgång på energi, inte rysk energi. De som tror att svaret är kärnkraft blundar för det som händer i Ukraina i detta nu.