Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Vi måste göra ännu mer för att säkerställa en god arbetsmiljö

Expressens chefredaktör och ansvariga utgivare Klas Granström svarar på sex profilerade medarbetares öppnra brev.
Expressens chefredaktör och ansvariga utgivare Klas Granström svarar på sex profilerade medarbetares öppnra brev. Bild: Olle Sporrong, Faksimil

Dagens ETC.

Expressens chefredaktör Klas Granström svarar sex av tidningens profilerade medarbetare – som förra veckan skrev ett öppet brev där de efterlyste förändringar efter Dagens ETC granskning.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Hej!

Jag tog del av ert öppna brev. Först och främst – tack för ert engagemang i Expressen! Jag delar helt er bild av att tidningen ska vara en modern arbetsplats, med lika möjligheter för kvinnor och män, och där arbetsmiljöproblem hanteras skyndsamt och professionellt.

Expressen har jämställdhet som en del av vår publicistiska idé sedan decennier. Vi antog häromåret också jämställdhet som ett av våra fyra hållbarhetsmål. Det är inget abstrakt mål, utan innebär ett konkret, återkommande arbete. 

Vi jobbar systematiskt genom rekrytering, lönesättning och chefstillsättningar. Idag har vi en majoritet kvinnor i redaktionsledningen och i den operativa ledningsgruppen för hela affärsområdet, Expressen Lifestyle. Könsfördelningen bland de anställda och även vad gäller externa profiler är i stort sett jämn. Däremot finns det redaktioner och ämnen som är mer dominerade av män och andra av kvinnor. Vi är medvetna om den problematiken.

Redan 2017 inleddes ett mer djuplodande arbete som gällde negativ arbetskultur, ton på redaktionen och alltför hierarkisk arbetsordning. Sedan dess har detta varit ett närvarande samtal i flera olika forum. Vår anonyma, årliga medarbetarundersökning visar i dag på goda resultat på flera avgörande punkter. Våra chefer är generellt mycket uppskattade av medarbetarna och de allra flesta som jobbar med oss känner sig respekterade och lyssnade på. Kränkande särbehandling är nära nog noll. Däremot har vi fortsatta utmaningar med stress och återhämtning, men även där går det åt rätt håll. 

Vi genomför årligen en lönekartläggning där vi följer upp lönerna och den har också pekat på att vi inte har några osakliga löneskillnader. 

Fackordförande Jan Spångberg säger i en artikel i Journalisten i dag att det här arbetet har gett resultat och talar om ”ett brott mot traditionen”. Det gör mig än mer övertygad om att vi utvecklas i en positiv riktning. 

Sedan Expressen knöts tätare till Bonnier News har vi också ett nära samarbete med deras erfarna HR-avdelning, som tillsammans med oss upprätthåller processer och rutiner, för att inget någonsin ska sopas under mattan eller på annat sätt hanteras oprofessionellt.

Framförallt historiska arbetsmiljöproblem, men också utmaningar i dag, är inget som vi upptäckte med Dagens ETC, utan vi har i många år nu tillsammans kämpat för att göra Expressen till en ännu bättre plats att arbeta på, där alla kan trivas och bidra. 

Reportaget har dock väckt tankar, känslor och debatt. Säkert också minnen hos människor som arbetar här, som själva haft dåliga upplevelser. Jag håller därför med om att vi måste göra ännu mer för att säkerställa en god arbetsmiljö och skaffa oss kunskap om hur det ser ut gällande frågor som rör bland annat jämställdheten.

Vi kommer därför att anlita Brilliant, ett av de största företagen för att undersöka arbetsmiljö, för att göra en ny och fördjupad undersökning av medarbetarnas tankar om och upplevelser av hur är att jobba på Expressen. Resultatet kommer vi att arbeta vidare med på ett strukturerat sätt, som vi numera alltid gör efter undersökningar av den här typen. 

Vi är också ödmjuka inför att det kan finnas problem och händelser som inte kommit till min och ledningens kännedom. Vi har därför anslag på alla våra toaletter som påminner om var man kan vända sig för att larma och våra chefer tar ofta upp detta i möten. Man kan vända sig till sin chef, andra chefer på tidningen, till skyddsombud, HR eller till Bonniers visselblåsartjänst, som håller absolut toppklass vad gäller sekretess och hantering.

Även vad gäller journalistiken har vi sedan ett antal år identifierat att det är av högsta prioritet för oss att nå den kvinnliga målgruppen och jobba ännu hårdare med att tilltala den. Inte bara av rättviseskäl, utan också av strikt kommersiella skäl. Vi blev största nyhetssajt bland kvinnor som ett resultat av de ansträngningarna. Men här är det lätt att falla in i gamla hjulspår. Arbetet kräver ständigt nya initiativ. 

Vad gäller det enskilda personalärendet rörande Frida Sundkvist väljer jag att inte skriva något. Det handlar om både om respekt för den medarbetaren och alla andra på tidningen, som måste känna sig trygga med att arbetsgivaren inte gör någon till offentligt samtalsämne vid en konflikt eller annan känslig situation.

Jag hoppas att ni framöver ska känna er trygga med Expressens syn på jämställdhet och arbetsmiljö och hur vi jobbar med den.