Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Därför behöver Europa skakas om

Mats Sederholm.
Mats Sederholm.

Dagens ETC

”Europas största ’politiska rörelse’ är alla som väljer att inte rösta. Det finns miljoner potentiella väljare i Europa som varken stödjer högerextremism eller nyliberal-status-quo-politik.” Mats Sederholm från Diem25 i veckans debatt om varför Europa behöver ett transnationellt progressivt parti.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Diem25 tar steget från att vara en demokratirörelse till att verka med ett konkret handlingsprogram. Snart kommer man att kliva in på den Europeiska politiska arenan som första transnationella parti.

”För att direkt kunna konfrontera etablissemanget och skapa det progressiva Europa som så desperat är nödvändigt så uppmanar vi alla aktivister till att praktisera ’konstruktiv olydnad’.”

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8

Citatet är en uppmaning till att inte acceptera ett odemokratiskt EU. Men demokratirörelsen Diem25 (Democracy in Europe movement) är långt ifrån en renodlad proteströrelse. Att vägra acceptera förslag från EU menar man, måste kompletteras med motförslag. Man har efter starten 2016 frågat sig hur EU och Europa kan demokratiseras. Hur man kan sätta stopp för banker, teknokrater och en europeisk politisk konsensus som saknar politiska visioner, det ”djupa etablissemanget”.

Svaret på frågorna finns i Euro­pean New Deal som innehåller förslag till omvandlingen av rikedomar till investeringar som gynnar en grön och hållbar ekonomi men också anti-nedskärningsprogram och jobb-garanti-program. Bankförmögenheter, arvsskatter och gröna skatter ska leda om resurserna till Demos, folket.

Diem25 började med ett manifest som på bara ett år förvandlats till konkret politik. Lösningen på vad man anser är Europas största problem, arbetslösheten, måste först angripas genom att tämja banker och hela den finansiella sektorn så att stabilitet kan skapas i ett Europa som är på väg att slitas itu av ekonomiska och sociala krafter. Det övergripande syftet är att återinföra optimism och människors förtroende.

Europas största ”politiska rörelse” är alla som väljer att inte rösta. Inte sedan andra världskriget har så många röstat blankt i det franska presidentvalet som senast. Det finns miljoner potentiella väljare i Europa som varken stödjer högerextremism eller nyliberal-status-quo-politik. En tomt utrymme av politisk mark där Diem25 vill befinna sig.

Vad skiljer då DIEM25:s politik från klassisk vänsterpolitik?

Man saknar en ideologisk prestige och söker allianser med progressiva grupper, rörelser och politiker oavsett deras partitillhörighet. ”Det finns inte något enskilt parti i Europa med ett ledarskap kapabelt till att utvecklas från mikropolitiskt käbbel till nödvändiga och uppriktiga utbyten av idéer och som inte tillåter röstfångeri. Nationalistisk politik, partipolitik passar inte våra syften”, skriver Diem25.

Ett politisk unikt initiativ är hur de vill uppmärksamma på Silicon Valley som en destruktiv form av internationalism, ”Övervakningskapitalism”. Google och andra sociala medieleverantörer fyller ständig på sitt sociala kapital genom att varje individ/användare bidrar till det. Den biologiska människan har lagstiftade skydd mot övergrepp. Men i dag så har denna människa expanderat till att också vara en ”cyborg”, en digital människa, men som saknar mänskliga rättigheter. Diem25 vill skapa en fri, öppen och decentraliserad teknologi. Man vill åstadkomma ett internet där varje individ har kontroll över sin privata information. En sådan teknologiskt öppen bank av medborgarinformation skulle innebära att alla utbyten av information har sin grund i individers integritet och värdighet och bidra till en förskjutning av inflytande tillbaka till människor.

Diem25 tillsätter ständigt nya aktivister och lokala grupper startas runt om i Europa. Kompetenta människor som brinner för en ny politisk idé och ett annorlunda EU. Något som jag som aktiv medlem i Diem25 och i Validating Council kunnat medverka till via omröstningar såsom det anstår en demokratisk kultur. Nästa naturliga steg blir nu för Diem25 att formera sig som ett politiskt parti. Europas första transnationella parti.

I helgen, en vecka innan den europeiska kommissionen har sitt ”State of the Union speech”, arrangerar Diem25 eventet ”The real state of Union” i Bryssel där man kommer att utveckla starten för Diem25 som parti, med fokus på det europeiska valet 2019 och lovar ”att skaka om Europa, vänligt, passionerat men bestämt”.

Ett gigantiskt demokratiseringsprojekt som givetvis kan ta vilken riktning som helst. Men för mig som inte röstat på ett riksdagsparti på 25 år så känns det hoppfullt i en nödvändig och unik tid av politisk turbulens.

PRENUMERERA PÅ ETC HELG

Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.