Hoppa till innehållet

Klimatkrisen

Debatt: Därför ser vi en attack mot klimataktivister

Dagens ETC.

Fredlig civil olydnad handlar om att osjälviskt och demokratiskt med fredliga medel öppet kämpa för missförhållanden och orättvisor när det politiska maskineriet har gått i baklås.

Det skriver aktivister från Återställ våtmarker.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Borgerliga ledarskribenter har på senaste tid gått i frontalangrepp mot fredliga klimataktivister. För några veckor sedan drog Karin Pihl jämförelse mellan Baader-Meinhof ligan och Återställ våtmarkers demonstration i Vasaloppspåret. Nu fortsätter Hanne Kjöller drevet i Dagens Nyheter genom att jämföra klimataktivister med Behring Breivik, en av de värsta terroristerna någonsin. 


Vi tänker inte lugnt vara stillatigande och visst, man skulle kunna skratta åt det om inte frågan är gravallvarlig. I spåren av en skenande klimatkatastrof blandat med ett politiskt haveri med ökande utsläpp växer protesterna och motståndet mot den dödliga politik som förs. Det är därför som vi ställer upp i EU-valet för att representera det motståndet i Bryssel, inte som politiker utan som helt vanliga människor från just klimatrörelsen.

Svaret från makthavarna har hela tiden varit tystnad och när statsministerns after work störs av fredliga demonstranter blir de utpekade som ”totalitära krafter” och ett ”hot mot demokratin”. När klimatministern bli påkommen att sakna klimatplan och ljuga om utsläppen svarar hon med att peka ut fredliga aktivister som “våldsverkande”. Våldsamt däremot är det högerextrema drev som Kjöller och Pihl matar, vilket Säpo ser mycket allvarligt på.

Man skulle kunna tro att ledarskribenter och regeringsföreträdare skulle vara ärliga nog att kunna ta samtalet. Istället för att diskutera hur vi hanterar en klimatkollaps som hotar grunden för våra civilisationer slår de nu vilt ifrån sig för att döda debatten och göra allt de kan för att klamra sig fast vid makten.

Undersökningar har visat att en majoritet av svenskarna är oroliga för klimatförändringarna. Nu har en ny undersökning, beställd av Klimatalliansen, visat att runt hälften av svenskarna kan tänka sig rösta på ett parti som fokuserar fullt på klimatet. Det är ett gigantiskt demokratiskt misslyckande när den representativa demokratins företrädare, partierna, inte längre levererar det som allt fler ser som det absolut viktigaste. Klimatfrågan har blivit en politisk bomb. Ställda mot väggen slår politikerna ifrån sig med allt de har, påhejade av vissa ledarskribenter.

Det har länge varit en internationell trend att klimataktivister dödas, hotas och utmålas som farliga. 

Det har länge varit en internationell trend att klimataktivister dödas, hotas och utmålas som farliga. Det är därför Sverige skrev under Århuskonventionen där vi åtagit oss att skydda miljöförsvarare som använder civil olydnad. Civil olydnad för miljön är allas demokratiska rättighet och man får, enligt konventionen, inte heller trakassera miljöförsvarare. När nu Sverige följer samma livsfarliga trend glöms underskrivna konventioner snabbt bort. FN:s specialrapportör, Michel Forst, kommer därför nu med svidande kritik mot svenska politiker, media och rättsväsende.

Fredlig civil olydnad handlar om att osjälviskt och demokratiskt med fredliga medel öppet kämpa för missförhållanden och orättvisor när det politiska maskineriet har gått i baklås. Så vi lovar att fortsätta vår kamp trots hot och hårdare repression för vi har inget val. När vi rusar mot tre-fyra graders uppvärmning där miljarder människors liv hotas måste vi göra allt som står i vår makt att med fredliga demokratiska medel rädda vad som räddas kan. Vi kommer fortsätta vara grundmurat ärliga inför katastrofens akuta omfattning och vi kommer som alltid vara helt öppna med vad vi gör och säger.

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00