Debatt. .

2015-08-26 11:58
Statoils oljesandsanläggning i Leismer i Kanada. Bild: Gorm Kallestad/TT
Statoils oljesandsanläggning i Leismer i Kanada.

Bolagen sätter agendan

Endast lågkonjunktur och olönsamhet förmår hindra utsläpp i större skala. Bevare oss för nästa högkonjunktur, skriver Torbjörn Vennström.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Nyheterna rapporterar att Kanadas oljesandsindustri börjar gå med förlust på grund av det låga oljepriset. Det är bra därför att olja utvunnen från tjärsand är den smutsigaste och mest klimatskadliga olja som finns. Förlusterna innebär att utvinningsprojekt läggs på is, vilket betyder att kolet stannar i marken istället för att släppas ut i atmosfären.

Men det visar också att det är marknadskrafterna (läs: de stora bolagen) som fortfarande sätter agendan i klimatpolitiken. Endast lågkonjunktur och olönsamhet förmår hindra utsläpp i större skala.
Bevare oss för nästa högkonjunktur. Till dess måste politiken flytta fram sina positioner och sätta upp politiska ramverk, lagar, skatter och investeringar som styrs till förnybar energi och energieffektivisering. Annars kommer kapitalet bara att göda igång oljeindustrin igen. Nu har våra politiska ledare chansen att visa vägen.

 

Torbjörn Vennström 
Aktiv i Klimataktion