Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Blockpolitiken är bra för demokratin

”Annie Lööf har otaliga gånger under hösten påpekat den gula voteringsknappens existens. Den är inte ett ställningstagande för en politik, utan ett accepterande av det förtroende medborgarna givit en viss politik. ”, skriver debattören.
”Annie Lööf har otaliga gånger under hösten påpekat den gula voteringsknappens existens. Den är inte ett ställningstagande för en politik, utan ett accepterande av det förtroende medborgarna givit en viss politik. ”, skriver debattören. Bild: Foto: Claudio Bresciani / TT

Dagens ETC.

”Annie Lööf har otaliga gånger under hösten påpekat den gula voteringsknappens existens. Den är inte ett ställningstagande för en politik, utan ett accepterande av det förtroende medborgarna givit en viss politik. ”, skriver debattören.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Det svenska politiska året har inte varit något annat likt. Mer än 100 dagar har gått sedan valet och Sverige har fortfarande ingen regering. Detta har av många politiska företrädare och av riksdagens talman själv formulerats som ett misslyckande.

Som demokrat är jag beredd att säga det motsatta – vilket politiskt år vi har haft! Vi har partier som står fast vid sina politiska ideologier och inte är villiga att kompromissa om dessa. Vi har lyckats motstå en blocköverskridande politik vilken skulle urholka ideologiskt grundade allianser och radikala visioner om förändring för ett mer jämlikt, jämställt och grönt samhälle.

Ifall blockpolitiken bryts riskerar vi att träda in i en typ av postpolitisk ordning – alltså motsatsen till en demokratisk ordning – där demokratiska institutioner inte längre kanaliserar våra politiska åsikter och passioner. Snarare blir våra parlament plattformar för kompromissande mellan politiska ideologier med politisk frustration och missnöje som resultat. Detta göder den populism och missnöjespolitik vi ser växa i många länder då folkets politiska viljor inte kanaliseras i de institutioner som vi satt vår demokratiska tilltro till. Att bryta blockpolitiken vore ett nederlag för den radikala spets som behövs i politiken för att förbättra villkoren för ekonomiskt och socialt marginaliserade grupper. Vidare skulle ideologiskt överskridande överenskommelser vara förödande för det momentum vi står inför i klimatpolitiken där samhällsomvälvande förändringar krävs för att motverka den miljöförstöring som våra neoliberala samhällen bygger på. Tvärtom bör den ideologiska dimensionen fördjupas och radikaliseras för att erbjuda folket tydliga politiska alternativ för en rättvis och hållbar organisering av samhället.

Som invändning mot blockpolitiken kan en mena att blocken måste brytas eftersom det är näst intill omöjligt att nå majoritet i riksdagen utan blocköverskridande (ideologiskt överskridande) överenskommelser. Även här vill jag invända. Då vi i Sverige har negativ parlamentarism måste man inte ha majoritet i riksdagen för att styra så länge man inte har en majoritet emot sig. Annie Lööf har otaliga gånger under hösten påpekat den gula voteringsknappens existens och jag vill göra detsamma. Den gula voteringsknappen är, precis som vid Decemberöverenkommelsen, inte ett ställningstagande för en politik, utan ett accepterande av det förtroende medborgarna givit en viss politik och samhällsvision.

Under 2019 hoppas jag riksdagens partier riktar blicken mot den ideologiska samhällsvision som blocken grundar sig på och att det demokratiska värdet av att inte bryta upp dessa uppmärksammas. För samtliga partier innebär detta att släppa fram det politiska block med störst stöd hos det svenska folket. Ett accepterande av det största politiska blocket skulle vitalisera demokratin och stärka det ideologiska förtroendet mellan medborgare och politiker. För den progressiva vänstern skulle detta bana väg för att blotta den ojämlikhet, orättvisa och miljöförstörelse som döljs bakom neoliberalismens attraktiva frihetliga slagord. På detta sätt kan vänstern mobilisera och tydliggöra alternativa frihetsfrämjande sätt att organisera samhället på under kommande år.

God fortsättning, demokrater