Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Barn ska inte behöva betala för akutvården

Bild: Martina Holmberg / TT

Dagens ETC.

Trots tjusiga handlingsplaner uppfyller Region Stockholm inte barnkonventionens intentioner. Det är dags att gå från ord till handling och säkerställa att alla barn får sina rättigheter tillgodosedda, skriver Jonas Lindberg (V).

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Alla barn har rätt till bästa möjliga hälsa, och vi bör sträva efter att inget barn berövas tillgång till hälso- och sjukvård. Det är påståenden som de flesta sannolikt skulle skriva under på. Formuleringarna kommer från FN:s barnkonvention, som blev svensk lag 2020. Trots det finns det mycket att förbättra gällande barns rättigheter inom Region Stockholm.

Det är stor skillnad i hälsa mellan barn i olika delar av regionen, där barn i fattigare områden har en sämre generell hälsa än barn i rikare områden. Trots det är vårdutbudet för barn i Stockholm tack vare privatiseringar och fri etableringsrätt ojämnt fördelat: flera barna­vårdscentraler i socioekonomiskt utsatta områden som Alby, Rinkeby, Husby och Vårberg har stängts ner medan nya öppnar i rikare områden. Bara på Norrmalm finns det i dag sju barnavårdscentraler, men det är ju inte så att alla barn har flyttat in till city på sistone.

Ett annat exempel är att besök för barn på akutmottagning i Stockholm fortfarande kostar 120 kronor. Att Stockholm som enda region i landet tar betalt för barns akutsjukvård är inte rimligt. Därför föreslog Vänsterpartiet nyligen att regionen ska anpassa sina regler på en rad områden så att vi rakryggat kan säga att vi tillgodoser barns rättigheter. Tyvärr röstade övriga sju partier i Stockholms regionfullmäktige ner förslaget. Det är beklagligt.

Kritiker menar att avgiften skapar en tröskel så att familjer som egentligen inte behöver akutsjukvård inte ska åka in i onödan. Men antalet besök ökar ändå, och personal på Astrid Lindgrens barnsjukhus vittnade nyligen om att uppåt hälften av de som kommer dit hänvisas till närakut, vårdcentral eller tillbaka hem. Avgiften har uppenbarligen inte önskvärd effekt. Konsekvensen är istället att barnfamiljer tvingas betala för något som enligt all rim och reson borde vara kostnadsfritt. 

Det drabbar särskilt ekonomiskt redan utsatta föräldrar. En stärkt primärvård och en fungerande sjukvårdsrådgivning är vad som behövs för att lätta trycket på akutmottagningarna, inte avgifter.

Region Stockholm tog redan 2011 fram en handlingsplan för att omsätta barnkonventionen i praktiken. Men trots fina skrivningar och dokument finns uppenbarligen stora brister, och vi har mycket kvar att göra innan alla barn i regionen kan säga sig ha likvärdig rätt till en god hälso- och sjukvård. Det är hög tid att vi kavlar upp armarna och sätter i gång med det arbetet.