Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Avgift för vandrare hotar allemansrätten

Att Södra Årefjällen infört avgifter för vandrare är oroande, tycker debattören.
Att Södra Årefjällen infört avgifter för vandrare är oroande, tycker debattören. Bild: Bild: Privat

Dagens ETC.

Det är oroande att Södra Åre-fjällen i somras fattade beslut om att införa avgifter för vandrare på sina stigar, konstaterar Anton Levein.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Att Södra Årefjällen sommaren 2021 fattade beslut om att införa avgifter för vandrare på sina stigar måste ses som ett stort nederlag. Ett nederlag för svensk fjällvandring, för föreningslivet och för tillgängligheten. Att underhållsbehovet i södra Årefjällen är så stort att den ekonomiska föreningen tvingas införa ett avgiftssystem är oroande. När kommer nästa led att bli avgiftsbelagd?

Nu tänker vän av ordning, du kan ju vandra på andra leder, eller välja den obanade terrängen? Problemet är att avgiftssystemet inskränker allemansrätten, och är något tidigare okänt på vandringsleder. Ett lättillgängligt ledsystem som tidigare var öppet för låginkomsttagare har nu begränsat den tillgängligheten.

Det saknas dessutom lagrum för att införa tvingande ledavgifter. Därav har Södra Årefjällen valt att införa en ”frivillig” ledavgift. Samtidigt skriver de på sin hemsida att de kommer genomföra biljettkontroller. Det är mycket konstigt, om avgiften är frivillig.

Sverige kan bättre. Med ett av världens mest utvecklade föreningsliv för friluftsentusiasm finns det resurser. EU, kommuner, staten, länsstyrelserna, regionerna och lokala aktörer är ofta redo att bidra med pengar. Utöver detta väljer vandrare att bli medlemmar och ibland engagera sig i Svenska Turistföreningen, Sörmlandsleden och Friluftsfrämjandet för att stötta föreningslivets arbete i skogarna och på kalfjället.

Om de offentliga stöden är för låga så får vi hoppas att intresset från kommun och region är stort nog att åtgärda detta. Jag har svårt att se hur man som förening ska ta emot både offentliga medel och ta ut avgifter samtidigt. Hela idén bakom de offentliga bidragen är just den att kunna skapa tillgänglighet, något avgiftssystem tydligt motverkar.

Att viktiga naturvärden, kärr och sumpmarker måste skyddas genom spänger och nya stigar är fullt förståeligt. Att underhåll och informationsarbete kostar pengar är en realitet. Men det finns en annan väg.

Jag hoppas att vi inte får se samma utveckling som i längdskidspåren, där en hög andel av spåren i Sverige är avgiftsbelagda. Jag är övertygad om att det finns en annan väg att välja för Södra Årefjällen. Vare sig det är medlemsavgifter, försäljning eller bidrag så finns det sätt att hålla stigarna som en gång etablerades av allmänheten och föreningslivet öppna.

00:00 / 00:00