Hoppa till innehållet

Smålands Folkblad

Debatt: Är det dags för ättestupan nu?

Smålands Folkblad

Vad är detta för rättvisa för dem som har varit med och skapat förutsättningen för det goda samhället? skriver PRO i Bankeryd
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Smålands Folkblad som står för åsikten.

Vad är detta för rättvisa för dem som har varit med och skapat förutsättningen för det goda samhället? skriver PRO i Bankeryd

Vi har under ett antal år inte bara sett utan också märkt i plånboken att vi, som inte befinner oss i arbetslivet utan är pensionärer och arbetslösa, samt andra som befinner sig utanför arbetslivet straffas med en högre procentskatt.

Jobbskatteavdrag har drabbat oss med stor kraft. Exempel; ett pensionärspar där den ena har jobbat som sjuksköterska och den andra som byggnadsarbetare betalar 12 500 kronor per år mer i skatt än ett par som är arbetstagare i samma yrken och med samma inkomst. Kommer sedan ytterligare ett jobbskatteavdrag så kommer gapet bli ännu större. Vad är detta för rättvisa för dem som har varit med och skapat förutsättningen för det goda samhället?
Vi behöver kanske påpeka att pension är uppskjuten lön som vi avstått under våra arbetsföra år.

Det andra som behöver påpekas är att vi har den så kallade Bromsen som gör att vi vissa år inte får uppräkningar av vår pension medan arbetslivet får löneökningar varje år. Här har tidningen Svenska Dagbladet tillsammans med Pensionsmyndigheten räknat ut att mellan 2010–2018 förlorar en genomsnittspensionär 47 000 kr. Vidare kommer totalt cirka 75 miljarder, som är pensionärernas pengar att försvinna under samma period. Gapet mellan löner och pension bara ökar. Bort med bromsen!

Det tredje som måste göras något åt är premiepensionen som föder PPM fonder men ger inte tillbaka vad den borde ge. Detta är enbart krångligt för de allra flesta. Bort med premiepensionen och för över dessa medel till att stärka inkomstpensionen, det skulle göra pensionen stabilare och få bättre uppräkningstal för pensionen i framtiden.

Vi vill ha svar av de politiska partierna som hittills inte brytt sig om att ge ett besked vad ni tänker göra åt rättvisefrågorna. Hur skall vi cirka två miljoner pensionärer kunna ta ställning på valdagen i september 2014, vi är trots allt en faktor att räkna med. Vi kanske till och med kan få svar som vi kan lita på!

Inlägget antaget på PRO Bankeryds budgetmöte 21 november.

Bo Enar Karlsson
Ordförande
Hasse Carlsson
Vice ordförande

Ämnen i artikeln