Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: 16-åringar borde få påverka sin framtid

Bild: Johan Nilsson/TT

Dagens ETC

Vi, den unga generationen, idag står inför mycket stora utmaningar som kommer ha stor betydelse för vår framtid – från hotande klimatförändringar till växande ekonomiska klyftor. Trots det nekas vi rätten att rösta, skriver Jamie Blomerus.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Ungdomars tilltro till ­demokratin minskar, visar mätningar från Novus. Och detta med rätta. ­Ungdomar saknar i dagsläget både rätten att rösta fram personer till förtroendeuppdrag och att själva kandidera. Och våra politiker driver en miljöpolitik som är direkt ­livsfarlig för den unga generationen.

Detta visar på en mycket stor brist på representation och på ett demokratiproblem. Behovet av ökat inflytande är något som även skildras i demokratiutredningen 2016, av dåvarande regering.

Som motargument till reformer används många argument som liknar de som använts tidigare för att neka kvinnor, fattiga och personer med vissa funktionsnedsättningar rösträtt. Man anser att vi inte är kloka eller erfarna nog.

Men nutidens 16-åringar har en mycket bredare världsbild och förmågan att snabbt och enkelt ta del av en stor mängd information för att fatta välinformerade beslut.

16-åringar har redan rösträtt på olika sätt i Skottland, Österrike, Argentina, USA, Malta, Tyskland, Brasilien, Ecuador, Kuba och Estland. Vissa länder har valt att begränsa rösträtten till lokala val, medan i majoriteten av ovan nämnda länder har 16-åringar rösträtt i samtliga allmänna val. Och Europarådet antog år 2011 en resolution om att 16-åringar bör få rösta i Europaval. Varför kan man då inte genomföra det i Sverige?

Låt oss sänka rösträttsåldern så Sverige ännu en gång kan bli ett demokratiskt föregångsland.