Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: 13 saker alla borde veta om islamiska högtiden ramadan

Mayson Hindi
Mayson Hindi Bild: Bild: Privat

Dagens ETC.

Just nu upplever ungefär 1,6 miljarder människor runt om i hela världen en helig, välsignad tid. Det är den muslimska fastemånaden ramadan. Här är några saker som kan vara bra att veta om ramadan och den muslimska fastan

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Varför är inte ramadan samma dagar varje år?

Ramadan är namnet på den nionde månaden i den islamiska kalendern. Det är nu muslimer fastar. Ett månår har färre dagar än ett solår och därför förskjuts Ramadan ungefär tio dagar och infaller på olika datum varje år.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8

Varför fastar muslimer?

I Koranen står det att muslimer ska fasta. Fastan är en grund­pelare. En muslim ska, så gott denne förmår, bygga sitt liv efter de fem pelarna som är trosbekännelsen, bönen, allmosan, fastan och vallfärden. En ytterligare faktor är för att känna medlidande med de fattiga och behövande.

Vad innebär ramadan?

Att fasta under ramadan betyder att man avstår från mat, dryck (även vatten) och sexuellt umgänge under dygnets ljusa timmar. Solen markerar fastans tider. Innan gryningsljuset går upp börjar en muslim sin fasta och när solen går ner avslutas fastan. Lika viktigt som att avstå mat och dryck är att hålla vakt på sin tunga. Att hålla sig god vän med familj, vänner och vem helst i ens mötande väg. Att tvätta sin själ med tålamod. Att fördjupa sin tro och läsa mycket ur Koranen. Att ge till de som har mindre och lära hjärtat känna empati.

Är det inte farligt att inte dricka något på en hel dag?

Normalt sett hinner inte kroppen drabbas av allvarlig vätskebrist på de timmar som fastan varar. När fastan bryts på kvällen fyller vi på vätskedepåerna.

Barn då, måste de också fasta?

Barn behöver inte fasta. Det är alltså inte obligatoriskt för alla muslimer att fasta. Inte heller gravida, ammande, sjuka och somliga på resande fot behöver fasta. Att inte göra skada är en viktig princip i islam, så det är förbjudet att fasta om fastan skulle skada hälsan.

Hur gör man i Kiruna, där solen inte går ner?

För de muslimer som lever under midnattssolens eviga sken så anpassar de sig till närmsta stad som har en soluppgång och solnedgång.

Blir man trött om man jobbar under fastan?

De första dagarna är tunga och man saknar kaffet på fikarasterna. En torrhet kan uppstå i munnen om man pratar mycket. Men kroppen vänjer sig snabbare än vad man tror och längtan efter solnedgångskaffet växer i storlek.

Har ni en matfest och frossar i mat när solen gått ner?

För mig är matintaget en lugn stund. Många bryter fastan med mjölk, andra med exotiska juicer, jag med dadlar och vatten. Oftast äter man soppa som förrätt och sedan en varmrätt. Man vräker inte i sig mat och man orkar inte så mycket som man inbillar sig under de fastande timmarna.

Hur länge fastar man?

Man fastar ungefär 20 timmar per dygn och fastemånaden är 29 eller 30 dagar. I år började ramadan den 26 maj och avslutas den 25 juni.

Är det inte jobbigt att vakna mitt i natten för att äta?

Det är en vanesak. Det blir som en annorlunda frukost mitt i natten. Mycket vattenmelon, dadlar och vatten. Dygnsrytmen får nya rutiner. Man är uppe senare på natten och sover lite extra på morgonen.

Kan man fasta utan att be?

Det går absolut att fasta utan att be. Men varför inte be? Bönen är liksom nummer två på grund­pelarlistan.

Får bara muslimer fasta?

Du, och vem helst som önskar, är välkommen att fasta! Kom och ät iftaar, måltiden som bryter fastan, hos oss. Min mamma lagar universums godaste mansaf. Jag bakar brownies och kokar det finmalda kardemummakaffets studsande arom, i små koppar med guldmönster, som vi kan avnjuta medan vi tacksamt faller i reflektion.

Går man ner mycket i vikt?

Jag tror jag talar för majoriteten då jag påstår att nej, det gör man inte! Magen fylls med god mat och förmodligen en sockerdränkt sötsak till kaffekoppen eller te­glaset under himlens mörka blå. Om kilon gått förlorade så återvänder de med all sannolikhet under ramadans avslutande högtid Eid-al-fitr. Då mannagrynskakor, med dadel- och valnötsfyllning täckt av ett silkeslent puder av florsocker som fallit mjukt på dess yta, erövrar soffborden. Det är ett tillfälle att rena kropp och själ. Fokus hamnar på annat än det materiella och jordliga som annars fångar en stor del av vardagen. Det man genomlevt under solens strålar är inte att förglömma under dess till synes försvinnande skymning.