Läs också: "Svensk narkotikapolitik är ett stort misslyckande"
Det är andra gången Mikael försöker komma in på programmet. Han arbetar till vardags och har sina rutiner, men när han försökte komma in första gången blev han nekad. Han var inte tillräckligt illa däran.
– Jag fick avslag för att jag inte hade ett års dokumenterat missbruk. Jag trodde aldrig att det skulle ligga mig till last att jag inte missbrukat tillräckligt mycket.
Hur hanterar samhället din situation?
– Det är ett jävla hattande fram och tillbaka. Jag har flera gånger tagit kontakt med myndigheter. Jag som använder narkotika dagligen vet vad jag behöver hjälp med, men man blir inte lyssnad på. Sjukvården och socialtjänsten har delat ansvar och det resulterar i att ingen har ansvar. Det är väldigt svårt att få den hjälp man ber om, säger han.
”Fler använder droger”
Att de narkotikarelaterade dödstalen ökar lavinartat tror han har en enkel förklaring.
Det pratas om att det finns bättre mätmetoder för att undersöka om dödsfall är narkotikarelaterade och att mörkertalet har varit så stort som 15 procent tidigare. Men det kan inte stämma. Det är helt enkelt så att fler använder droger i dag och vården hänger inte med.
Hur skulle du vilja att narkotikapolitiken såg ut i stället?
– Samhället måste lyssna mer på oss brukare. Nolltoleransen mot droger är inte vad vi behöver. Jag vill gärna vara drogfri, men det har gått så långt nu att jag går under om jag inte tar heroin eller metadon. Som droganvändare i dag har man två val, antingen att komma in på ett program eller kämpa dag för dag ensam för att få tag på droger.