Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Orangea kuvert med mörk baksida

Bild: bild Irwin Fedriansyah/TT, Pensionmyndigheten

Dagens ETC.

”AP-fonderna har innehav värda 36 miljarder kronor i 115 av de största kol-, olje- och gasreserverna i världen. Svenska pensionssparare äger därmed fossila reserver som motsvarar potentiella utsläpp som är tio gånger större än hela Sveriges årliga koldioxidutsläpp”, skriver debattörerna.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

I dagarna får 5,4 miljoner svenskar det orangea kuvertet med en prognos om framtida pension. Kuverten har en mörk baksida som få känner till. De statliga AP-fonderna – som ansvarar för mer än 1 500 miljarder av svenska folkets pensionspengar – investerar i en rad företag som bidrar till kränkningar av mänskliga rättigheter, miljöförstöring och klimatförändringar.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8

AP-fonderna måste få ett nytt regelverk. Respekt för mänskliga rättigheter och miljö borde vara en självklarhet när statliga myndigheter investerar våra pengar. Men så är det inte i dag. Exemplen är många på hur AP-fonderna investerar i bolag som bidrar till eller direkt orsakar kränkningar av mänskliga rättigheter, miljöförstöring och klimatförändringar. I juni 2016 kritiserade FN:s kommitté för ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter Sverige för bristande kontroll av AP-fondernas investeringar.

De senaste tio åren har AP-fonderna dubblerat sina innehav i bolag med starka kopplingar till kärnvapentillverkning. Fonderna har också investeringar i flera kontroversiella gruvbolag. Det handlar bland annat om gruvavfall som förorenar vattendrag i Indonesien, kränkningar av urfolks rättigheter i Guatemala och Colombia, samt trakasserier och våld mot människorättsförsvarare i Peru. I Brasilien har Andra AP-fonden, som har miljardinvesteringar i jordbruksmark, köpt mark av en affärsman som anklagas för att med våld fördriva människor från lokalsamhällen.

AP-fonderna har innehav värda 36 miljarder kronor i 115 av de största kol-, olje- och gasreserverna i världen. Svenska pensionssparare äger därmed fossila reserver som motsvarar potentiella utsläpp som är tio gånger större än hela Sveriges årliga koldioxid-utsläpp.

AP-fonderna bemöter ofta kritik med att hävda att de påverkar bolag genom dialog. Men trots att det handlar om våra gemensamma pensionspengar finns det ingen insyn kring vilka bolag de har dialog med, vilka krav de ställer eller vad dialogerna lett till. Det gör det omöjligt för någon utomstående att granska om de här dialogerna faktiskt ger några resultat.

En viktig orsak till att det ser ut så här är att AP-fonderna styrs av ett förlegat regelverk som inte har uppdaterats på 17 år. Ansvaret för att få till regler som garanterar schyssta pensioner ligger hos regeringen och hos pensionsgruppen i riks-dagen som består av Centerpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna, Miljöpartiet, Moderaterna och Socialdemokraterna. De har i flera år diskuterat en ändring av reglerna som styr AP-fonderna. I juni 2015 presenterade regeringen äntligen ett förslag på nya regler, som innehöll flera förbättringar. Men förslaget stoppades på grund av oenighet om andra frågor och har nu legat på is i över ett år.

Regeringen och riksdagens pensionsgrupp måste återuppta diskussionerna och se till att AP-fonderna så snart som möjligt får nya regler som garanterar att de investerar våra pengar i enlighet med Sveriges internationella åtaganden när det gäller mänskliga rättigheter, miljö och klimat.

Det enorma kapital som AP-fonderna sitter på måste också – samtidigt som det säkrar våra framtida pensioner – användas för att främja en socialt och miljömässigt hållbar utveckling. Vi är många som kräver en förändring. På www.schysstapensioner.nu kan du vara med och sätta press på våra politiker.

00:00 / 00:00