Val 2014.

2014-05-22 14:58
Klimatet, frihandelsavtalet TTIP, arbetslösheten och åtstramningspolitiken. Det är ETC-läsarnas viktigaste frågor inför helgens val. Bild: Anders Wiklund/TT
Klimatet, frihandelsavtalet TTIP, arbetslösheten och åtstramningspolitiken. Det är ETC-läsarnas viktigaste frågor inför helgens val.

Viktigaste valfrågan för ETC-läsarna: klimatet

Hälften tror att Feministiskt initiativ kommer in i parlamentet. Åtta av tio kan tänka sig att rösta för att minska Sverigedemokraternas chanser. Det visar en enkät till alla Dagens ETC-prenumeranter, som även listar sina prioriterade valfrågor i EU-valet.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Prenumerera digitalt

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast 26 september så får du en hel månad för bara 39 kronor. Avsluta när du vill.

Prenumerera på papper

Från

327 kr

Beställ här!

Få tidningen både på papper och digitalt. Betala per månad.

Den undersökning som de senaste dagarna genomförts bland Dagens ETC-prenumeranter visar att den stora majoriteten kommer att rösta i söndagens EU-val: 97,5 procent. Att jämföra med att deltagandet i senaste valet till Europaparlamentet var knappt 46 procent.

Nästan hälften av de som besvarat enkäten – strax under 2 000 personer – tror att Feministiskt initiativ kommer att ta plats i parlamentet. Många är också villiga att rösta för att minska Sverigedemokraternas inflytande. På frågan ”Kan du tänka dig att rösta i EU-valet bara för att minska SD:s procentandel?” svarade hela 79,3 procent ja.

Oro för bruna krafter

Läsarna fick även ett antal alternativ att välja mellan vad gäller vilken som är EU-valets viktigaste fråga. Flest svarade klimatet, följt av frihandelsavtalet TTIP, arbetslösheten och åtstramningspolitiken.

Därefter blev det vanligaste svaret ”annan fråga”. Läsarna räknar där upp bland annat arbetsrätt, den framväxande fascismen, asylfrågan, att öppna Fort Europa, diskriminering, den fria rörligheten, Tobinskatten och integritet.

”Delar prioritering”

– Dagens ETC har sedan starten avsatt resurser för att granska miljö- och klimatämnet. Inte minst på EU-nivå. Uppenbarligen delar våra prenumeranter den prioriteringen, säger Johan Ehrenberg, ansvarig utgivare, och fortsätter:

– Det är dessutom många som oroar sig för vad TTIP kan komma att få för konsekvenser för demokratin. Det här är en fråga som Dagens ETC kommer att fortsätta granska. Den är inte avklarad i och med valet på söndag.

 

Så svarade ETC-läsarna

Kan du tänka dig att rösta I EU-valet bara för att minska SD:s procentandel?

Ja: 79 procent

Nej: 15 procent

Vet ej: 6 procent


Tror du Fi kommer in i EU-parlamentet?

Ja: 48 procent

Nej: 29 procent

Vet ej: 23 procent
 

Vilken av ­följande frågor tycker du är ­viktigast i EU-valet?

Klimatfrågan 31,4 procent

TTIP (frihandelsavtalet mellan USA och EU) 26,6 procent

Arbetslösheten 17,8 procent

Jämställdheten 8,3 procent

Rätten till abort 2,8 procent

EU:s utrikespolitik 2,2 procent

HBTQ-Frågor 0,8 procent

Annan fråga 10,1 procent

Relaterade artiklar