EU-valet.

2014-05-09 10:55
Malin Björk, Vänsterpartiets toppkandidat i EU-valet. Bild: Kalle Larsson
Malin Björk, Vänsterpartiets toppkandidat i EU-valet.

Malin Björk: ”Vänstern sitter inte och surar i EU”

Igår skrev Johan Ehrenberg en ledare där han förklarade varför han inte kan rösta på Vänsterpartiet i EU-valet.
   – Det är naivt att tro att EU:s institutioner och grundlagar är rustade för vänsterpolitik, säger partiets toppkandidat Malin Björk, som på måndag även har en mer utförlig replik på debattsidorna.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Menar Vänsterpartiet allvar med att vi ska lämna EU?

– Vi fortsätter att bibehålla vår ståndpunkt för att tydliggöra att vi inte accepterar det demokratiska underskottet som finns i EU. För att driva progressiv vänsterpolitik inom EU behövs fördragsändringar, jag är snarare förvånad att det inte är några av de andra partierna som lägger sådana ändringar på bordet. Jag har stor respekt för Johan Ehrenberg, men att tro att EU:s institutioner och grundlagar är rustade för vänsterpolitik är lite naivt – så länge unionen ser ut som det gör förblir ett vänsterinriktat EU en dröm.

Blir det inte problematiskt att kräva hårdare klimatpolitik från ett EU ni är kritiska till?

– Vi har jobbat för de värden och den politik som vi säger att vi ska stå upp för. I vissa fall har vi gjort bedömningen att EU kan verka positivt, men bara för att man köper en del av någonting så behöver man inte köpa hela paketet. När det gäller miljöfrågor krävs det ett samarbete över gränserna, vi sitter ju inte och surar i ett hörn i EU.

Varför ska man rösta in ett EU-kritiskt vänsterparti i EU?

– Jag tycker att det är viktigt att ha EU-kritiker på plats i Bryssel. Förutom att agera efter sin egen politiska kompass ska en EU-parlamentariker kunna ifrågasätta var någonting regleras från och om det är någonting som bör kontrolleras på EU-nivå. Vi måste tänka lite större och bättre än att acceptera saker som de är. Det känns som lite av en brist på politisk vänstervision att bara sätta sig i båten och acceptera att den är trasig.

 

Fotnot: På måndag kommer ett längre svar från Malin Björk på ETC debatt.