Val 2014.

2014-08-15 13:15
Martin Ådahl, Center­partiets chefekonom. Bild: Janerik Henriksson/TT
Martin Ådahl, Center­partiets chefekonom.

Centerpartisten: "Sluta äta ute så har du råd med Rut"

I söndagens jobb­debatt i SVT kritiserade Ali Esbati (V) Rut-avdraget och kallade anställda i hemtjänstföretag för tjänstefolk. Då rann sinnet över för Centerpartiets chefekonom Martin Ådahl, som skrek: ”Ta tillbaka det!”

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Varför blev du så upprörd, Martin Ådahl?

– Jag tycker inte att vi ska använda den här typen av kränkande ord om tjejer och killar som jobbar med Rut-tjänster.

Anställda inom hemtjänstföretagen är ofta tim- och deltidsanställda och har låg lön. Vad säger du om det?

– De är inte tjänstefolk. Tjänstefolket var en del av hushållet och hade liten självständighet. Så är det inte för de som jobbar i hemtjänstföretagen. Vill man att de ska ha högre lön borde man framföra det på ett annat sätt.

Kritiker menar att de skattemiljarder som finansierar Rut-tjänster skulle komma fler till del i exempelvis äldrevården. Vad säger du om det?

– Det är fel. Rut-reformen har gjort svarta jobb vita och enligt de ekonomiska beräkningar som finns så har reformen inte kostat någonting eftersom de anställda betalar skatt.

Hur ser du på att de tio rikaste svenska kommunerna tillsammans står för 13,7 procent av de totala Rut-avdragen och de tio kommuner där inkomsten är lägst står för 0,2 procent?

– 68 procent av hushållen som nyttjar Rut har inkomster under 32 000 kronor. Jag träffar många ensamstående äldre som får hjälp några timmar i veckan med sånt som inte hemtjänsten kan hjälpa till med.

Många ensamstående som skulle behöva hjälp har knappast råd, då det trots avdrag kostar några tusen i månaden att få hemmet städat. Vad säger du om det?

– Det beror på hur ofta man vill ha städat och vilka prioriteringar man gör. Man kanske inte går ut och äter flera gånger i månaden, utan en eller ett par.

Har du själv städhjälp?

– Ja, vi har hjälp ett par timmar i veckan. Vi anlitar en egenföretagare, hon gör så att det går ihop. Vi prioriterar att lägga pengarna på det.