Igår kunde Dagens ETC rapportera om #Metoo-uppropet som nu skakar om Europaparlamentet. Genom bloggen #MeTooEP berättar anställda anonymt om hur de utsätts för sexuella trakasserier och övergrepp från ledamöter och tjänstemän på högt uppsatta positioner.
Detta tillåts ske till följd av urusla arbetsförhållanden, som ger för handen att klagomål kan leda till omedelbar uppsägning, samt ett anmälningssystem vilket de anställda helt saknar tillit till, framhåller Jeanne Ponte, som är en av initiativtagarna bakom bloggen.
Anmäldes aldrig
En av dem som utsatts för sexuella övergrepp från en högt uppsatt tjänsteman är finlandssvenska Anni Hirvelä, som är assistent hos den liberala österrikiska parlamentsledamoten Angelika Mlinar.
– När det inträffade för lite drygt ett år sedan var jag praktikant och hade nyss börjat arbeta i parlamentet. En person på en högt uppsatt position och som var mer än dubbelt så gammal som jag själv frågade mig ständigt om jag ville följa med honom ut på en drink, eller på bio. Jag sa alltid nej och försökte undvika vidare kontakt, men en dag då jag var ensam i kopiatorrummet kom han in där och lade sin hand på min nacke, för att sedan smeka mig ända ned till rumpan, säger hon.
Anni Hirvelä kände sig chockad, ledsen och kränkt, men anmälde aldrig händelsen.
– Jag hade precis börjat få in min fot i parlamentet och ville jobba här. Då vågar man inte säga något, eftersom man i så fall riskerar att bli sedd som en bråkmakare, säger hon.
”Man är up for grabs”
Alla hennes kollegor känner någon som har blivit utsatt för sexuella övergrepp i parlamentet, men ingen anmäler, framhåller Anni Hirvelä.
– Som praktikant eller assistent är man längst ned i makthierarkin och väldigt lätt att utnyttja. Ett litet felsteg kan förstöra hela din karriär, så man är ”up for grabs” för de stora pojkarna, så känns det ungefär, säger hon.