I våras rasade den amerikanska debatten om minimilönen och plötsligt kom ett oväntat initiativ från Dan Price, vd på Gravity Payments i Seattle. Bolagets 120 anställda fick en chock när vd:n i april meddelade att han under tre år planerade att höja minimilönen för företagets anställda till motsvarande omkring 600 000 kronor, rapporterar New york times. För att finansiera satsningen sänkte Dan Price sin egen årslön från 9 miljoner kronor till 581 000 kronor.
– Det är större ojämlikhet idag i USA än under finanskrisen. Jag har tänkt mycket på det och kom fram till att nu är det är dags. Jag kan inte fortsätta en dag till utan att göra något åt saken, säger Dan Price till Huffington Post.
Hyllades och kritiserades
Bolaget var nästan skuldfritt och har enligt vd:n varit ganska försiktigt med hur de använt tillgångarna i företaget.
– Det har gett oss möjlighet att göra sådana här spännande saker, säger han.
När nyheten om denovanliga lönehöjningen fick spridning i april i år hyllades Dan Price. Men det fanns kritiker. En av dem var ekonomiprofessorn Patrick R. Rogersvid vid School of Business and Economics at North Carolina.
– Det sorgliga är att Mr. Price antagligen tror att lyckliga arbetare är produktiva arbetare. Han kommer få nöjda arbetare, men bara kortsiktigt, och produktiviteten kommer inte öka, sa professorn till New York Times i april.
Ökade omsättningen
Kanske kommer han att tänka om. Gravity, som sysslar med kreditkortsprocesser, omsätter nu 1,2 miljarder kronor det är en ökning med 15 procent jämfört med året innan. Även vinsten har fördubblats och bolaget har anställt tio personer för att hantera expansionen.
Men det finns orosmoln för Dan Price. Hans egen bror och medgrundare av Gravity stämmer vd:n för att han tidigare påstås ha tagit ut en allt för hög lön. Stämningen registrerades endast 11 dagar efter Dan Prices besked att minimilönerna skulle höjas. Förhandlingarna påbörjas i maj nästa år.