Den som bojkottar Israel ska kunna straffas med en miljon dollar i böter, eller uppemot 20 år i fängelse. Detta enligt ett nytt lagförslag, resolution 867, som den republikanska politikern Mike Lawler och demokraten Josh Gottheimer lade fram i januari.
Under måndagen skulle kongressen ha röstat om lagförslaget.
Men efter omfattande kritik – både från demokrater och republikaner – har omröstningen skjutits upp, skriver högerradikala republikanen Marjorie Taylor Greene på X:
”Jag har blivit tillsagd att vi inte längre ska rösta om det här. Det har dragits tillbaka.”
Hon passar i samma inlägg på att hylla Trumps politik och ”historiska vinst” i presidentvalet, och skriver att de måste fortsätta arbeta för att infria de löften de givit väljarna. Marjorie Taylor Greene är en stark röst för Trumps Maga-kampanj, Make America great again, och har flera gånger hamnat i blåsväder för olika uttalanden. Hon har bland annat sagt åt Sky News USA-korrespondent att ”åka tillbaka till sitt eget land”.
FN pekas ut
Lagförslaget är en vattendelare också bland de mest extrema republikanerna, som annars sällan oroar sig för saker som yttrandefrihet. Politikerna som lagt fram förslaget, Mike Lawler och Josh Gottheimer, menar att lagen ”hindrar internationella organisationer från att diskriminera Israel” och sätter stopp för ”antisemitiska bojkottkampanjer”. De pekar bland annat ut FN som en aktör som ständigt attackerar ”den judiska staten”.
Kritiker menar å sin sida att amerikanska medborgares konstitutionella rättigheter riskerar att inskränkas. Exakt hur lagförslaget, om det omvandlas i praktiken, skulle tillämpas är inte säkert. Men det skulle till exempel kunna bli straffbart att fysiskt delta i demonstrationer som uppmanar till bojkott, eller att öppet stötta internationella organisationers kampanjer.
Skärpning av tidigare lag
Förslaget är en skärpning av, och ett tillägg till, en tidigare lag om exportkontroll från 2018. Den idag existerande lagen säger att amerikaner inte får bojkotta länder som står USA nära på andra länders uppmaning. Det nya förslaget innebär att också internationella organisationer och institutioner, som EU och FN, läggs till på listan.
Innan kongressens omröstning om förslaget drogs in från dagordningen motiverade Marjorie Taylor Greene under söndagen varför hon inte stöttar förslaget. Det har mindre med synen på Israel och Palestina att göra, och mer om att USA ska gå först.
”Jag kommer att rösta NEJ. Det är mitt arbete att försvara amerikanernas rättigheter att köpa eller bojkotta vad de vill utan att regeringen ger dem höga böter eller fängelsestraff”, skrev hon under söndagen.
Yttrandefrihet och USA först
Lagförslaget lades fram efter fortsatta protester mot Israel, som är en nära allierad med USA. På universitet runt om i USA har studenter varit öppet kritiska mot Israels krigföring i Gaza, som i skrivande stund har dödat över 50 000 palestinier, varav majoriteten kvinnor och barn.
Flera politiker som stöttar Trumps Maga-kampanj har gått ut och sagt att de vill sätta stopp för antisemitismen som sprids, men att just detta lagförslag riskerar att inskränka yttrandefriheten. Andra menar att det helt enkelt är ett för komplicerat förslag – och svårt att avgöra vart gränsen går.
”HR 867 syftar till att motverka antisemitism men hotar samtidigt yttrandefriheten enligt första tillägget (i konstitutionen). Amerikaner har rätt att bojkotta och att belägga det med straff riskerar att inskränka det fria ordet. Jag tar starkt avstånd från och fördömer antisemitism, men jag kan inte bryta mot första tillägget”, skrev den republikanska politikern Anna Paulina Luna på X, kort innan det stod klart att omröstningen drogs in.
Lagförslagets öde är just nu oklart, enligt Newsweek.