Utrikes.

2020-02-12 12:19
  • I läroplanen, som arbetats fram av Viktor Orbáns regering, ska familjeutbildning och patriotism ta mer plats i skolan.  Bild: Tamas Kovacs/MTI/AP
    I läroplanen, som arbetats fram av Viktor Orbáns regering, ska familjeutbildning och patriotism ta mer plats i skolan.
  • Imre Kertesz.  Bild: Anders Wiklund/TT
    Imre Kertesz.
Puffetikett
Dagens ETC

Ungerskt lärarfack kritiserar ny läroplan: ”Autokratiskt samhälles värderingar”

Efter många turer har den ungerska regeringen fått igenom en ny rikstäckande läroplan. Planen har dock fått skarp kritik, bland annat från lärarnas fack som menar att läroplanen är nationalistiskt och ideologiskt driven.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Den ungerska regeringen är övertygad om att den nya läroplanen, som ska gälla alla årskurser, kommer att göra så att ”de ungerska ungdomarna kommer att ta plats bland världens bästa till 2030”, rapporterar Hungary today. Det ska ske genom att skolsystemet i större utsträckning ska införliva europeiska värderingar och informera om hur man formar ett ”harmoniskt familjeliv”, meddelade Miklós Kásler, ansvarig minister, under en presskonferens.

Arbetet med den nya läroplanen har pågått sedan 2017 och nu vill regeringen att den ska införas redan till hösten.

Utbildningsforskaren István Nahalka säger till dagstidningen Népszava att det är mycket problematiskt eftersom både de lokala läroplanerna och läroböckerna inte har uppdaterats än. Men det största problemet med den nya läroplanen handlar om innehållet, speciellt inom humaniora.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

– Läroplanen är ensidig, nationalistisk och speglar ett autokratiskt samhälles värderingar, säger Nahalka till Népszava.

”Bas i ideologi”

Det ungerska lärarfacket PDSZ ber nu sina medlemmar protestera mot förändringarna. ”Det är problematiskt när utbildningssystemet har sin bas i ideologi snarare än professionella principer. De här ändringarna borde dras tillbaka”, skriver PDSZ på sin hemsida.

I den nya läroplanen för ungerska ingår nu Mussolinisympatisören Ferenc Herczeg bland de tio viktigaste ungerska författarna. Dock nämns inte Ungerns enda Nobelprisvinnare Imre Kertesz, som hedrades för sitt arbete om den mänskliga upplevelsen under Förintelsen.

– Den här läroplanen tvingar konstant fram moraliska och ideologiska synsätt. Den lämnar ingenting fritt utan bestämmer vad vi ska tycka. Det fungerar bara som en diktaturs läroplan, säger Gyorgy Fenyo, vice ordförande för föreningen för litteraturlärare enligt New York times.

Kontroversiella förändringar

Den ungerska läroplanen ändras på flera områden. Bland annat dras det ner på antalet lektionstimmar, matematik­lektionerna ska bli mer digitala och det lovas att familjeutbildning och patriotism ska ta mer plats i skolan.

Mest kritik har dock förändringarna i ungerska och historia fått. Ungerskan för att den innehåller för många författare, för att inga av dem är nutida, samt för att Ferenc Herczeg ingår och inte Nobelprisvinnaren Imre Kertesz.

Den nya läroplanen för historia får kritik för att ämnet ska läras ut med hjälp av en debattbaserad metod som ska ”stärka vårt samhälles grundläggande värderingar och den civilisation som är rotad i den europeiska, judiska och kristna traditionen.”

Källa: Hungary today