Turkiet.

2016-08-03 14:00
 • Erdoğan hämnas på kupp­makarna medan Turkiet kommer allt närmare en diktatur. Dagens ETC:s Joakim Medin besöker huvudstaden Ankara där propagandan strömmar ur högtalarna dygnet runt. Bild: Marcus Whisson
  Erdoğan hämnas på kupp­makarna medan Turkiet kommer allt närmare en diktatur. Dagens ETC:s Joakim Medin besöker huvudstaden Ankara där propagandan strömmar ur högtalarna dygnet runt.
 • De dagliga manifestationerna har förvandlats till jättelika stöduppvisningar för Erdoğan, och hans jakt på de skyldiga bakom kuppförsöket. Bild: Joakim Medin
  De dagliga manifestationerna har förvandlats till jättelika stöduppvisningar för Erdoğan, och hans jakt på de skyldiga bakom kuppförsöket.
 • En kvinna i folkhavet på Kızılaytorget gör tecknet ”rabia”, som förknippas med Erdoğans islamistiska parti AKP. Bild: Marcus Whisson
  En kvinna i folkhavet på Kızılaytorget gör tecknet ”rabia”, som förknippas med Erdoğans islamistiska parti AKP.
 • Efter statskuppen har en tydligare personkult kring Erdoğan vuxit fram, där presidenten gärna frontas som en ny landsfader. Bild: Joakim Medin
  Efter statskuppen har en tydligare personkult kring Erdoğan vuxit fram, där presidenten gärna frontas som en ny landsfader.
 • Regeringen pekar ut den USA-baserade predikanten Fethullah Gülen, tidigare en av Erdogans egna allierade, som skyldig till kuppförsöket. Bild: Joakim Medin
  Regeringen pekar ut den USA-baserade predikanten Fethullah Gülen, tidigare en av Erdogans egna allierade, som skyldig till kuppförsöket.
 • Varje kväll och natt har demonstranter tagit sig runt i tutande bilar eller till fots, för att ropa religiösa och politiska slagord. Bild: Joakim Medin
  Varje kväll och natt har demonstranter tagit sig runt i tutande bilar eller till fots, för att ropa religiösa och politiska slagord.
 • Även turkiska nationalistgrupper har slutit upp i stöd till Erdoğan. Männen på bilden gör ”vargtecknet” som förknippas med Grå vargarna och det högerextrema MHP. Bild: Marcus Whisson
  Även turkiska nationalistgrupper har slutit upp i stöd till Erdoğan. Männen på bilden gör ”vargtecknet” som förknippas med Grå vargarna och det högerextrema MHP.

Tillbaka till diktaturen?

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Högerextrema på plats bland demonstranterna

Ekrem låter uppriktig, men på Kızılay finns det gott om exempel som strider mot hans beskrivning. Bland demonstranterna är det många som formar ”vargtecknet” med sina händer. De visar stöd till de paramilitära, fascistiska Grå vargarna, som mördat många kurder genom årtionden av konflikt och ibland betraktas som en terrorgrupp. Grå vargarna är knutna till det högerextrema nationalistpartiet MHP.

Även turkiska nationalistgrupper har slutit upp i stöd till Erdoğan. Männen på bilden gör ”vargtecknet” som förknippas med Grå vargarna och det högerextrema MHP. Bild: Marcus Whisson
Även turkiska nationalistgrupper har slutit upp i stöd till Erdoğan. Männen på bilden gör ”vargtecknet” som förknippas med Grå vargarna och det högerextrema MHP.

Andra demonstranter är istället islamister. Inte så få har knutit svarta band med Shahada, den muslimska trosbekännelsen, runt pannan. Några bär på svarta fanor med Shahada eller till och med på Saudiarabiens gröna flagga. Här på torget sker en oroväckande fusion mellan dessa båda krafter.

– Gülen vill döda hela Turkiet! Men alla turkar är enade! ropar Esef, en ung kebabförsäljare från den turkiska diasporan i Frankrike.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Han och några unga män står och gungar en gigantisk, turkisk flagga mellan sig. Esef förklarar öppet att han är islamist och översätter från sitt pannband. Hans nyfunna kamrater bredvid, som hjälper till att gunga flaggan, är istället unga fascister.

Islamister och nationalistgrupper har oftast haft svårt att komma överens. Men under förra hösten lyckades deras gemensamma hat mot kurder föra dem närmare, när kriget mot PKK återvände. Nu fördjupas relationen ytterligare vilket bara är till större fördel för Recep Tayyip Erdoğan.

I skuggan av kuppförsöket odlas även en starkare personkult kring Recep Tayyip Erdoğan fram. Talare på scenen jämför hans kamp den 15 juli med det turkiska självständighetskriget 1919–1923, som utkämpades av landsfadern Mustafa Kemal Atatürk. Presidentens ansikte syns på både fotbollshalsdukar och jättelika reklamskärmar, som omger hela torget. Från högtalarsystemet ekar med jämna mellanrum AKP:s vallåt från 2014, där refrängen ständigt upprepar Recep Tayyip Erdoğan! Folkmassan sjunger med och några hoppar jämfota i extas.

Bakom dessa propagandistiska manifestationer på Turkiets torg, står presidenten Recep Tayyip Erdoğan själv.

– Mitt ärade folk, ge aldrig upp kampen ni förde för ert land, er flagga och ert hemland. För att lära förrädarna (FETO) en läxa, så fortsätter vi vakta demokratin. Torgen tillhör inte stridsvagnarna, de tillhör folket.

Ungefär så löd det sms Recep Tayyip Erdoğan skickade ut till alla turkiska mobiltelefoner, efter att kuppförsöket slagits ner. Sedan dess har folk följt hans uppmaning och fortsätter varje kväll att samlas ute på torgen. Kollektivtrafiken har blivit gratis för att forsla dit så många som möjligt, lastbilar delar ut gratis vatten och mat för att hålla kvar folk på plats.

Varje kväll spelar storbildsskärmar upp filmklipp med stridsvagnar och soldater från kuppnatten, för att påminna folket om deras blodspillan. Klippen varvas med Korancitat i blodröd text. En gråtande liten flicka tas upp på scenen och talar med osäkra ögon om attacken mot den turkiska folksjälen. Kom ihåg gott folk, upprepar talare och slagord bredvid avbildningarna av presidenten, det här handlar om att skydda demokratin!

Recep Tayyip Erdoğan använder manifestationerna för att backa upp utrensningarna i samhället, men även sin egen maktkoncentration. Han har sagt att folk ska fortsätta manifestera fram till den 7 augusti. Den stora frågan är vad denna intensiva, politiska feststämning med aggressiva undertoner kan ge för långsiktiga konsekvenser.

Läs vidare på nästa sida: ”Presidenten har en enorm dubbelmoral”

Vad har hänt?

På kvällen den 15 juli initierade fraktioner i den turkiska armén ett försök till kupp mot president Recep Tayyip Erdoğan. Presidenten kallade ut sina anhängare på gatorna, som tillsammans med lojala styrkor besegrade kuppmakarna morgonen efter. Omkring 300 människor uppskattas ha dött och 2 000 skadats. 15 juli har redan gjorts till nationell helgdag.

Regeringen har främst pekat ut den USA-baserade predikanten Fethullah Gülen och hans sekt Hizmet som ansvarig för kuppen. Fethullah Gülen var tidigare Recep Tayyip Erdoğans allierade men blev en fiende efter att Hizmet-åklagare 2013 avslöjade en stor korruptionshärva kring AKP och Recep Tayyip Erdoğans familj.

Efter bara en vecka hade 60 000 anställda inom militären, rättsväsendet, utbildningsväsendet, poliskåren och provinsadministrationer sparkats. Regeringen har även efterlyst ett hundratal journalister samt beordrade nedstängning av tre nyhetsbyråer, 15 tidskrifter, 16 tv-kanaler, 23 radiostationer, 29 förlag och 45 dagstidningar. Tanken är att alla misstänks för band till Fethullah Gülen, men gott om exempel på motsatsen finns. Många tusen har arresterats och sitter ännu fängslade. Recep Tayyip Erdoğan har förespråkat återinförandet av dödsstraff för att göra ett exempel av kuppmakarna.