Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.
Om du redan är det loggar du in här.
Har du glömt ditt användarnamn eller lösenord? Klicka här.
I efterdyningarna av kuppförsöket genomgår Turkiet omfattande, politiska förändringar, som stärker den auktoritära Erdoğans grepp om hela samhället. Dagens ETC besöker huvudstaden Ankara, där stödprotesterna för presidenten ännu fortsätter och tar sig allt mer extrema uttryck.
Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.
Har du glömt ditt användarnamn eller lösenord? Klicka här.
Från
39 kr
Beställ här!Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.
Från
139 kr
Beställ här!Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.
Många tusen människor har samlats ikväll, som varje kväll, på den öppna ytan i staden. Vissa har hunnit tröttna i benen och satt sig i egna små klungor. Men de flesta står ännu kvar i folkhavet. Deras ögon är fixerade på en upphöjd scen, där en äldre man står och ropar ut till massan.
– Förrädarna! Vad vill ni att vi ska göra med dem?
– Dödsstraff! Dödsstraff! Dödsstraff! skriker tre glada flickor i tolvårsåldern, som står bredvid mig.
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Runt omkring oss ropar oräkneliga andra människor samma sak. Mannen uppe på scenen ler och nickar lite till svar. Man skulle lätt kunna tro att vi åkt tillbaka i tiden till en brutal, medeltida rättsskipning. Eller att det här är en stad någonstans i ett IS-kontrollerat territorium. Men vi står på Kızılaytorget, hjärtat av Ankara, som är huvudstaden i Turkiet. Ett land som är medlem i Nato och önskar bli medlem i EU.
Mannen som talar i mikrofon på scenen heter Ibrahim Melih Gökçek. Han är Ankaras borgmästare och har så varit ända sedan 1994. Melih Gökçek är medlem i det milt islamistiska regeringspartiet AKP, precis som president Recep Tayyip Erdoğan. Nationens förrädare är en av huvudpunkterna i borgmästare Gökçeks tal. De attackerade sitt eget folk och landets demokrati. Kampen mot dem fortsätter och var så säkra på att rättvisa ska skipas.
En docka med Fethullah Gülens ansikte på hänger redan i en strypsnara, från en stolpe på torget.
Den 15 juli kastades Turkiet in i en ännu större politisk oro, än var landet redan tidigare befunnit sig i. Sent på kvällen försökte några fraktioner från landets väpnade styrkor ta över makten genom en militärkupp. Pansarvagnar rullade genom huvudstaden och ställde upp sig mitt här på Kızılaytorget. Men den fortfarande fria Recep Tayyip Erdoğan uppmanade civilbefolkningen att göra motstånd på gatorna. Efter en blodig natt slog de och regeringslojala styrkor ner rebellerna.
Erdoğan har använt kuppförsöket som svepskäl för att attackera oppositionella och kritiska fästen. Tiotusentals offentliganställda i rättsväsendet, utbildningsväsendet och poliskåren har sparkats, långt över tusen privata läroinstitut har stängts ner. I slutet av månaden arresterade regimen dussintals journalister och har beordrat nedstängning av 142 medieorgan.
Regeringen har indirekt hävdat att alla dessa har en koppling till den i USA boende predikanten Fethullah Gülen, vars sekt Hizmet anklagas ligga bakom kuppförsöket. Man kallar Hizmet för FETO, terrororganisationen. Men regeringen har även sagt att en minoritet inuti landets armé legat bakom kuppen. Eller, som arbetsmarknadsministern sagt, att det egentligen är USA som är de skyldiga.
Regeringen hade redan utrensningslistor förberedda innan den 15 juli, med fler än bara Hizmet-folk uppskrivna. Recep Tayyip Erdoğan har själv sagt att han vill rena staten från ”virus” och har kallat den misslyckade kuppen för ”en gåva från Gud”. Den 20 juli utlyste han ett tre månader långt undantagstillstånd, som utökat hans maktbefogenheter.
Allt fler säger nu, att presidenten för Turkiet tillbaka till det kalla krigets diktaturvälde.
Men här på Kızılaytorget tycker den högljudda folkmassan att sådana sammanfattningar är fel. Flera gånger, varje kväll, stoppas Dagens ETC av arga män som förbannar utländska mediers lögner.
– Västvärlden beskriver det som händer här på fel sätt. Det låter som att Recep Tayyip Erdoğan vill göra Turkiet till ett Nordkorea. Men när stridsvagnarna kom så gick folket ut för att stoppa dem, med sina bara händer. De stödjer Erdoğan och är här för att visa det, säger Ekrem, en ung man som kommit hit av samma anledning.
En ny talare kliver upp på scenen. Han ropar att det är västvärlden som ligger bakom kuppförsöket. Samma sak har regeringsvänliga turkiska medier skrivit och pekat ut en pensionerad amerikansk general som hjärnan. Ekrem är övertygad om att CIA orkestrerat allt och använt Gülen för att destabilisera Turkiet.
– Gülen bor i USA och ger information om Turkiet till CIA, som sedan kontrollerar honom. Gülen är en mycket mäktig man och det är hans grupp, PKK och IS som terroriserar vårt land.
I en sådan hotfull situation har presidenten naturligtvis ett mycket stort stöd från samhället, menar Ekrem.
– Folk från alla etniska och religiösa grupper står bakom Recep Tayyip Erdoğan. Igår såg jag till och med en transgender stå här med en flagga. Vi är emot all extremism.
Vad har hänt?
På kvällen den 15 juli initierade fraktioner i den turkiska armén ett försök till kupp mot president Recep Tayyip Erdoğan. Presidenten kallade ut sina anhängare på gatorna, som tillsammans med lojala styrkor besegrade kuppmakarna morgonen efter. Omkring 300 människor uppskattas ha dött och 2 000 skadats. 15 juli har redan gjorts till nationell helgdag.
Regeringen har främst pekat ut den USA-baserade predikanten Fethullah Gülen och hans sekt Hizmet som ansvarig för kuppen. Fethullah Gülen var tidigare Recep Tayyip Erdoğans allierade men blev en fiende efter att Hizmet-åklagare 2013 avslöjade en stor korruptionshärva kring AKP och Recep Tayyip Erdoğans familj.
Efter bara en vecka hade 60 000 anställda inom militären, rättsväsendet, utbildningsväsendet, poliskåren och provinsadministrationer sparkats. Regeringen har även efterlyst ett hundratal journalister samt beordrade nedstängning av tre nyhetsbyråer, 15 tidskrifter, 16 tv-kanaler, 23 radiostationer, 29 förlag och 45 dagstidningar. Tanken är att alla misstänks för band till Fethullah Gülen, men gott om exempel på motsatsen finns. Många tusen har arresterats och sitter ännu fängslade. Recep Tayyip Erdoğan har förespråkat återinförandet av dödsstraff för att göra ett exempel av kuppmakarna.