Under ledning av utrikesminister Margot Wallström diskuterade den nystartade folkrätts- och nedrustningsdelegationen autonoma vapen under 2016. De kom fram till att Sverige inte ska verka för ett förbud. Det berättar Gunnar Klinga, Sveriges representant vid FN-samtalen om autonoma vapen.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Den svenska utgångspunkten är att internationell humanitär rätt gäller. Stater som vill börja använda ett nytt vapensystem är skyldiga att granska detta ur folkrättssynpunkt och bedöma om ett visst vapen är tillåtet.
Sverige har inte stängt dörren för att verka för ett förbud längre fram. Men det är för tidigt att göra det nu, säger Gunnar Klinga.
– Det är svårt att formulera en reglering när man inte har en definition av det man vill reglera.
Antar Sverige utmaningen?
Mary Wareham på kampanjen mot mördarrobotar menar att detta resonemang inte håller. Om det nu är så svårt för världens samlade stater och expertis att definiera hur ett förbud ska se ut, hur kan den svenska regeringen tro att stater själva ska kunna, eller vilja, definiera vilka av deras egna vapen som inte ska utvecklas eller användas?
– Istället för att stå i bakgrunden och prata om svårigheter så borde Sverige anta utmaningen, bidra till samtalen och stödja förhandlingar med hjälp av sina förträffliga diplomater, säger Mary Wareham.
Krigsnormer förändras
– Det är så klart bra att säga att internationell rätt alltid ska gälla, men normer kan förändras snabbt när det blir kapprustning, säger Noel Sharkey, ordförande för ICRAC, expertkommittén som vill reglera autonoma vapen. Han påminner om de upprepade försöken under 1920- och 30-talen att få till ett förbud mot flygbombningar.
– 1938 skrev USA:s president Roosevelt till europeiska statschefer och vädjade: ”snälla, utför inte flygbombningar, det är den mest urskillningslösa form av krigföring”. Sju år senare hade normerna förändrats totalt och USA släppte kärnvapen över Japan.
Sverige är inte ensam i sitt motstånd mot ett förbud. USA, Israel, Ryssland och EU är inne på liknande spår, konstaterar Mary Wareham, men tillägger:
– Men Sveriges och de andra ländernas inställning kommer att bli ohållbar när allmänheten får upp ögonen för de autonoma vapnen.