Svenska EU-politiker rasar över Ungerns htbq-förbud
Ungerska parlamentariker protesterade mot prideförbudet i mars tidigare i år.
Bild: Boglarka Bodnar/AP/TT
Dagens ETC
Ungerns Viktor Orbán fortsätter att montera ned demokratin i sitt land, senast genom att förbjuda hbtqi-parader. Anledningen sägs vara att skydda minderåriga mot pedofiler. EU-parlamentarikerna Abir Al-Sahlani (C) och Alice Bah Kuhnke (MP) har länge kämpat för att EU ska ta i med hårdhandskarna mot Ungern.
– Någonstans måste måttet vara rågat. Att vara med i EU är inte en rättighet, säger Abir Al-Sahlani.
”Europeiska unionen bygger på respekt för människans värdighet, frihet, demokrati, jämlikhet, rättsstaten och respekt för de mänskliga rättigheterna, inklusive rättigheter för personer som tillhör minoriteter.”
Så börjar EU-fördraget. Men sedan ett par år tillbaka kränker flera medlemsstater de värden som unionen bygger på. Det senaste exemplet är Ungern, som i måndags röstade igenom en grundlagsändring som i praktiken förbjudet Pride-parader. Den nya lagen ger de ungerska myndigheterna rätt att användamjukvara för ansiktsigenkänning för att identifiera och straffa dem som trotsar förbudet.
Abir Al-Sahlani (C) är EU-parlamentariker och kallar Ungerns statschefs Viktor Orbáns senaste drag för ”patetiskt”.
– Hur kan han vara så rädd för Pride-tåg att han behöver en hel grundlag för att skydda sig.
Kollegan Alice Bah Kuhnke (MP), å sin sida, kallar den ungerska statschefens förtryck av hbtq-personer för ”fascistiskt”. Båda sitter i det utskott i EU-parlamentet som jobbar med medborgerliga fri- och rättigheter, och båda är less på att unionen gör så lite för att straffa dem som bryter mot grundläggande värderingar.
Visserligen har EU-kommissionen påbörjat ett så kallat artikel 7-förfarande mot Ungern, vilket kan leda till att landet förlorar sin rösträtt i EU. Förfarandet kallas också för ”atombomben” eftersom det är tänkt att avskräcka medlemsländer från rättsvidrigt beteende. Men uppenbarligen har det inte haft avsedd effekt på Viktor Orban.
Enligt Abir Al-Sahlani beror det på att beslutet om att beröva ett land rösträtten kräver enhällighet i Europeiska rådet. Ungern har först skyddats av Polen under tiden som Lag och rättvisa styrde landet, och numera av Slovakien under ledning av Robert Fico. Abir Al-Sahlani och den liberala gruppen som Centerpartiet är del av vill därför se ett gemensamt förfarande för både Slovakien och Ungern.
– Men vi har också föreslagit att vi behöver kunna utesluta länder ur EU. Någonstans måste måttet vara rågat. Att vara med i EU är inte en rättighet, det är ett privilegium som man måste förtjäna. I dessa turbulenta tider är det inte Putins trojanska hästar vi behöver i rådet, en av de viktigaste institutionerna i EU.
Alice Bah Kuhnke (MP).
Bild:
Alain Rolland
Kräver hårda tag
Alice Bah Kuhnke lyfter fram att den gröna gruppen var drivande i att utlösa artikel 7-förfarandet mot Ungern 2018. När EU-kommissionen inte tog det ansvaret själv samlade De gröna istället tillräckligt stöd i EU-parlamentet för att få igång ”atombomben”. Men till syvende och sist behöver EU-kommissionen ta sitt ansvar, anser hon.
– Därför har jag vänt mig direkt till kommissionen och krävt att de snabbt agerar för att stoppa lagen och ser till att inte en enda krona av EU:s skattebetalares pengar betalas ut till Ungern så länge som grundläggande mänskliga rättigheter inte respekteras. Det är dags att EU-kommissionen slutar dalta med Orbán och ställer Ungern inför rätta.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.