Tony Berggren är ombudsman på GS-facket. I veckan ville han, tillsammans med svenska och amerikanska fackliga, besöka Bergen logistics fabrik i New Jersey, USA, som ingår i den svenska Elanderskoncernen.
Syftet med besöket i måndags var att visa stöd för de anställda och informera dem om deras rättigheter, samt att träffa platschefen. Men redan i dörren tog det tvärstopp, något Dagens Arbete var först med att berätta.
– Det var någon säkerhetsvakt som kom ut. Han tittade på oss, öppnade dörren och menade att det var dags för oss att gå. Olaga intrång är allvarligt i USA så det gjorde vi givetvis.
Skrivit på mot anti-facklighet
Bergen logistics är del av Elanderskoncernen som 2009 tecknade ett globalt fackligt avtal, enligt vilket ombudsmännen har rätt att träffa de anställda utan att chefen närvarar. Avtalet anger att de anställda ska skyddas från repressalier för facklig organisering, och företaget ska välja det lättaste sättet att erkänna ett nystartat fackförbund.
Det motsatta har hänt, enligt Tony Berggren.
En kvalificerad majoritet av de anställda på Bergen logistics var ursprungligen för att bilda en fackförening. Men företagsledningen vägrade att genomföra en så kallad ”card check”, en slags omröstning, för att godkänna detta.
Istället anlitade de den beryktade advokatbyrån Jackson Lewis som specialiserat sig på att motverka facklig organisering.
– Jackson Lewis berättade för de anställda att facket är en maffiaorganisation, att det kommer att ta deras pengar och att de fackliga berikar sig själva.
Rädda för deportation
Arbetsgivaren har också skrivit ett brev till de anställda där man säger att man inte vill ha något fack. Efter dessa åtgärder sjönk antalet anställda som var för organisering, från en kvalificerad majoritet till en liten. Därefter utmanade Bergen logistics valresultatet.
De flesta som arbetar på fabriken är latinamerikanska invandrade kvinnor. Det gör dem extra utsatta och mer villiga att hålla tyst – inte minst med tanke på Trumpadministrationens hårda migrationspolitik, säger Tony Berggren.
– Hela klimatet i USA är väldigt uppskruvat. Det finns en oro för deportation bland de här människorna.
Överväger anmälan till OECD
Magnus Nilsson, vd för svenska Elanders, säger till Dagens Arbete att advokatbyrån inte gör något olagligt. Han säger också att frågan om omröstning ligger hos myndigheten National labor relations board, NLRB.
– Vårt globala avtal kan inte gå förbi lokala lagar och regler, vi har fackförbund på de flesta av våra bolag, men vi kan inte sätta oss över regler i USA, säger Magnus Nilsson.
Men Tony Berggren påpekar att NLRB är ”i princip nedmonterat” av Elon Musks nedskärningsmyndighet DOGE.
– Det bästa jag skulle kunna jämföra med i Sverige är att Medlingsinstitutet och Arbetsdomstolen försvinner.
Så vad göra nu? GS-facket överväger att göra en anmälan mot företaget till Internationella arbetsorganisationen, ILO, eller OECD.
– Där är vi inte än. Men korten ligger på bordet, för det här är inte acceptabelt, säger Tony Berggren.