Utrikes.

2015-12-12 12:14
  • BILDSPEL. Klicka på pilarna Bild: AP Photo/Thibault Camus
    BILDSPEL. Klicka på pilarna
  • Bild: AP Photo/Matt Dunham
  • Bild: AP Photo/Matt Dunham
  • Bild: AP Photo/Matt Dunham
  • Bild: AP Photo/Matt Dunham

Stora demonstrationer i Paris under lördagen

I Paris anordnades under lördagen stora manifestationer samtidigt som världens ledare försökte enas om det senate utkastet till ett globalt klimatavtal.
– Det är en påminnelse om att framstegen kommer att möjliggöras tack vare folket, inte våra politiker, säger en av arrangörerna.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Läs också: Världens länder har antagit ett globalt klimatavtal

I samband med att det sista utkastet till ett nytt globalt klimatavtal presenteras under lördagen samlas tusentals människor på gatorna i Paris och längs Avenue de la Grand för att uppmana världens ledare att stå upp för ett rättvist och ambitiöst avtal.

– Det är en fantastisk stämning och en mäktig syn med alla röda banderoller som har rullats ut längs avenyn, säger Dagens ETC:s medarbetare Shora Esmailian, på plats i Paris.

Hedrar klimatoffer

Arrangörerna har valt att arrangera en av aktionerna vid Triumfbågen – som också är en gravplats för okända soldater – för att hedra alla offer för klimatförändringarna, både redan drabbade och framtida.
Tusentals personer uppmanades att delta genom att klä sig i rött och ställa upp sig längs med avenyn för att "rita en röd linje" med sina kroppar och banderoller.
– Linjen pekar mot de verkliga förövarna av klimatbrott i La Défense, där fossilindustrin och dess finansiärer har sitt högkvarter. Aktionen är en påminnelse om att det inte finns någon fullständig triumf i kampen mot klimatförändringarna, för mycket redan har gått förlorat, men att framstegen kommer att möjliggöras tack vare folket, inte våra politiker, säger arrangörerna i ett uttalande.

Shora Esmailian berättar att demonstranterna är inställda på fortsatt kamp även efter klimatmötets avslutande.
– Det här är inte slutet, och många är medvetna om att det inte går att sätta sitt hopp till politikerna. Folkrörelsen för klimatet kommer att fortsätta även efter Cop21.

Den så kallade D12-protesten (namnet anspelar på att demonstrationen ägde rum klockan 12 den 12/12) pågick parallellt i flera andra länder.

Tema

Klimatmötet i Paris

Artiklar