Efter ett höjt tonläge mellan Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin och Rysslands president Vladimir Putin, började Wagnergruppen på lördagen marschera mot Moskva. De korsade den ukrainska gränsen och tog över flera militära anläggningar i södra Ryssland. Motståndet ska ha varit litet, eller inget.
På lördagskvällen avbröts marschen, men händelsen får den ryska aktivisten och Moskvabon Julia att känna hopp. Inte för att hon sympatiserar med Prigozjin – ”en kriminell oligark och fascist, precis som Putin” – men för att hon tyckte sig se hur korthuset svajade. Nästan föll ihop. Och för att hon vet att alla andra kunde se samma sak. Putin tappade kontrollen. Regimens ledande företrädare fick panik.
– Jag vill såklart inte ha ett inbördeskrig, men jag vill att Putin försvinner, och nu har han visat sig svag i en krets som bara respekterar styrka.
Väntade sig statskupp
Julia berättade i våras för Dagens ETC att hon kände sig uppgiven.
När vi pratade senast sa du att ryssar behöver ”ett uppvaknande”, något som skakar nationen i grunden. Var det här en sådan händelse?
– Kanske. Inte ens statens propaganda-tv censurerade det Wagner gjorde, jag tror de blev för chockerade av hur snabbt allt gick och av hur maktlös Putin framstod.
Vad tänkte du när Wagner närmade sig stadens portar?
– Att det skulle bli en statskupp, att någon annan av fraktionerna i Kreml skulle ta över, att Prigozjin fungerat som ett verktyg för någon mer tänkande och mäktig kraft.
Hur är stämningen i Moskva?
– Det märks att beredskapen är höjd. Men vanligt folk återgår till vardagen. Det är rysk krishantering. Politiken och makten känns så avlägsen.
”Ingen kan känna sig trygg”
Från Moskva följde Artyom Semenov Wagnergrupperns framfart i realtid. Nu måste det väl ändå ta stopp? tänkte han, gång på gång, men kolonnen fortsatte rulla allt närmare.
– Det gick upp för mig att jag kunde hamna i en krigszon.
Han vill inte uttala sig specifikt om varken Prigozjin eller Putin, men säger att han aldrig kunnat föreställa sig att Moskva skulle vara så blottat för någon som agerar i direkt konflikt med staten.
– Det är riktigt galet. Är alla soldater i Ukraina? Eller har de ingen lojalitet?
Han konstaterar att han saknar förtroende för landets makthavare.
– Ingen kan känna sig trygg.
Hur tror du att det här påverkar kriget i Ukraina?
– Jag bryr mig inte.
Julia heter egentligen något annat.