Kriget mellan Ryssland och Ukraina har passerat tusendagarsstrecket och dödstalen fortsätter stiga. Till vilka nivåer är dock svårt att säga. Uppskattningar i väst om antal döda spänner mellan 70 000 och 200 000 för Ryssland och omkring 80 000 för Ukraina. Lägger man till antal skadade landar totalsiffran på en miljon människor.
Trots de enorma förlusterna av människoliv och all tragik bakom visar ryska ekonomen Vladislav Inozemtsev att det finns en till sida av myntet, en som visserligen är dyr, men som innebär vind i ryggen för Vladimir Putins ukrainska korståg.
Mer värd död
Vladislav Inozemtsev har räknat ut att familjen till en 35-årig man som tjänstgör vid ryska armén i ett år och dödas i strid har rätt till ersättning i form av den dödes lön och kompensation för att ha dött i tjänst. Totalt exklusive andra bonusar och försäkringar får familjen ut motsvarande nästan 1,7 miljoner kronor. Vilket, enligt Vladislav Inozemtsev, innebär att familjen beroende på vilken region de lever i efter den anhöriges död får ut mer pengar än vad den fallne skulle ha tjänat ihop via civilt förvärvsarbete fram till 60 års ålder.
– Att gå till fronten och bli dödad ett år senare är ekonomiskt mer lönsamt än en mans fortsatta liv, säger Vladislav Inozemtsev till Wall Street Journal.
Ekonomen uppskattar att ryska staten på ett år fram till juni i år betalat ut motsvarande 330 miljarder kronor i sådana ersättningar till döda soldaters familjer.
Putins dödsekonomi
Summan kan låta som att kriget håller på att urholka den ryska statskassan, men enligt Vladislav Inozemtsev har de med ryska mått mätt generösa utbetalningarna skapat något han kallar för ”deathonomics” – Putins dödsekonomi.
Eftersom rekryter till kriget ofta hämtas från Rysslands fattigaste regioner har utbetalningarna till de fallna soldaternas familjer inneburit ett uppsving i samma regioner, vilket i sin tur gjort att fattigdomen i samma regioner minskat till de lägsta nivåerna sedan landet började föra sådan statitik 1995.
Familjerna tar dessutom emot pengarna i ett läge där inflationen ligger på tio procent, där priset för potatis har ökat med 73 procent sedan början på 2024 och där den ryska centralbanken höjt styrräntan till 21 procent. Inte minst bland pensionärer, bidragstagare och arbetare inom offentlig sektor har ekonomin varit ansträngd sedan kriget bröt ut.
”Dags för hjältar”
I förlängningen betyder Putins dödsekonomi att bilden av ett militärt liv fått ett uppsving. Enligt Wall Street Journal betraktades militärtjänstgöring länge som en sista utväg för dem lägst ner i samhället som inte kunde få andra jobb. Numera är det något som ger status och inte minst nya karriärvägar. Staten har lanserat ett program kallat ”Dags för hjältar” som syftar till att förbereda veteraner till tjänstemanna- och regeringsposter.
I slutänden är den största vinsten för Putin kanske att kompensationen och statushöjningen av militären innebär att han kan få ett stadigt inflöde av nya rekryter som kan offras på slagfältet. Ekonomer har uppskattat att armén behöver rekrytera 30 000 nya soldater i månaden för att inte tappa fart i kriget mot Ukraina.