Utrikes.

2020-09-15 11:39
Mahmoud Abbas. Foto: Alaa Badarneh
Mahmoud Abbas.
Puffetikett
Dagens ETC

Palestinsk vrede mot nytt arabiskt-israeliskt fredsavtal

Det fredsavtal som Israel skriver under i Washington på tisdagen med Förenade Arabemiraten och Bahrain är det första med ett arabiskt land på 26 år. Från palestinskt håll fördöms avtalet och på Västbanken och i Gaza uppmanas till protester och ”en dag av vrede”.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

När USA:s president Donald Trump och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu på tisdagen skriver under avtalet med utrikesministrarna från Förenade Arabemiraten och Bahrain i Washington DC på tisdagen är det de första avtalen mellan Israel och arabiska stater sedan 1994, då Jordanien slöt ett avtal. Innan dess har bara Egypten ett liknande avtal av alla arabländer.

Det som av Trump och Netanyahu utmålas som ett historiskt fredsavtal framstår dock som raka motsatsen för palestinierna och många kritiska röster.

Det så kallade Abrahamavtalet ska innebära ökat handelsutbyte, flygtrafik och förbättrade möjligheter för turism mellan länderna. Men det innebär också ett svek mot Palestina, menar ett enat palestinskt folk.

– Det handlar inte om fred, religion eller relationer mellan länderna. Vi bevittnar hur en militärallians skapas i regionen. Kanske vill de kalla det ett arabisk-israeliskt Nato, säger Saeb Erekat, chefsförhandlare för PLO, i en tv-intervju.

Tänker inte slopa annekteringsplaner

När avtalet med Förenade Arabemiraten tillkännagavs i augusti uppgavs det först att Israel ska ha gått med på att lägga planerna om en annektering av Västbanken på is. Men Netanyahu gick snabbt ut med en dementi.

– Det har inte skett någon förändring i planen på att utöka israelisk självständighet på Västbanken sade Netanyahu på en presskonferens bara timmar efteråt.

Detaljerna i avtalet med Bahrain har ännu inte offentliggjorts, men upprördheten hos palestinierna var stor redan på förhand. Palestinas president Mahmoud Abbas fördömde avtalet med Förenade Arabemiraten och talade om svek och förräderi mot det palestinska folket.

Uppmaning till motstånd

I lördags gick de båda palestinska grupperna Hamas och Fatah ut med ett gemensamt uttalande där de uppmanade till ett omfattande folkligt motstånd mot den israeliska ockupationen. De utnämnde även tisdagen till ”en dag av vrede”, och demonstrationer planeras utanför ambassaderna världen över.

Många av Bahrains vanliga medborgare har på sociala medier protesterat mot sin regims beslut om att ingå avtalet med Israel.
Maryam Alkhawaja, en känd fredsaktivist från Bahrain, är en av dem.

”Jag kommer aldrig skämmas för att vara bahrainare. Jag är stolt över folket som kämpar mot orättvisor lokalt och som alltid har stått upp för rättvisa i Palestina. Bahrain är sitt folk, regimen representerar bara sig själva. Bahrains folk är inte fria, inte heller har de något att säga till om vad regimen gör eller beslutar, varken lokalt eller internationellt. Kampen för rättvisa och frihet fortsätter”, skriver hon på Twitter.

Rykten florerar om att flera arabländer, däribland Marocko, Oman och Sudan, ska vara på väg att följa efter och sluta avtal med Israel.