Hoppa till innehållet

Kommentar/Lars Palmgren

Ödesval i Chile – Pinochets grundlag ska skrivas om

På en marknad i Santiago deltar en av kandidaterna till helgens val i en gatuteater som symboliserar begravningen av Pinochets gamla konstitution.
På en marknad i Santiago deltar en av kandidaterna till helgens val i en gatuteater som symboliserar begravningen av Pinochets gamla konstitution. Bild: Bild: Esteban Felix/TT/AP

Dagens ETC.

Både väljarna och opinionsinstituten är förvirrade inför helgens megaval i Chile. Pandemin och upproret i oktober 2019 har påverkat kontakten med väljarna. Men för första gången har ursprungsbefolkningen garanterade platser i ett val och delegater för att skriva om grundlagen ska väljas. Det gör helgens val till ett av de viktigaste sedan 1988, skriver Lars Palmgren.

Tala om megaval. På lördag och söndag genomförs fyra val samtidigt i Chile. Borgmästare, kommunalfullmäktige, guvernörer och delegater till en konstituerande församling med uppgift att skriva en ny grundlag. Många valsedlar och många namn att hålla reda på. Inte förvånande att nästan alla jag talar med är förvirrade. Till och med valaffischerna ser vilsna ut, ofta utan slogan och partibeteckning, bara ett ensamt ansikte med ett tillkämpat leende. Opinionsmätarna är så förbryllade att få vågar sig på några prognoser. Praktiskt taget alla partier slits dessutom av interna kriser orsakade av upproret, "el estallido social", i oktober 2019. Och som om inte det vore nog är förtroendet för det politiska etablissemanget lägre än någonsin.

Men samtidigt är valen i helgen de viktigaste sen 1988, då chilenarna röstade nej till Pinochet. Ett ödesval, precis som då.
Resultaten av borgmästar-, kommunal och guvernörsvalen kommer att bestämma den politiska kartan inför presidentvalet i november.

Än viktigare är valet av delegater till den konstituerande församlingen. Inte bara för att den ska skriva den nya grundlag som ska ersätta Pinochets från 1980. Utan sättet den väljs på. Partierna dominerar inte på samma sätt som i de andra valen. Här finns många oberoende kandidater från sociala rörelser. Men fram för allt så är det första gången som principen om lika könsfördelning tillämpas i ett val i Chile. Och det är första gången som ursprungsbefolkningen har garanterade platser. Går det bra kan det bli början på en ny politisk kultur.

– Det känns som om vi för första gången är på rätt sida av historien. Och jag hoppas verkligen att det bekräftas av ett högt valdeltagande.

Det säger Pedro Cayuqueo, journalist och författare som bland annat skrivit "Mapuches hemliga historia" i två volymer, den första lättillgängliga historien om Chile största urfolksgrupp. Pedro Cayuqueo är själv mapuche och kandidat till den konstituerande församlingen. Men eftersom han är en känd opinionsbildare ställer han inte upp på mapuches kvot, utan på en "vanlig" lista.

– Jag tror att mapuches urgamla kultur faktiskt har svar på många av den moderna världens problem, inte bara när det gäller klimat och miljö. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln