USA.

2018-11-07 10:52
 • Ilhan Omar, en av USA:s första kvinnliga muslimska kongressledamöter för Demokraterna. Bild: AP
  Ilhan Omar, en av USA:s första kvinnliga muslimska kongressledamöter för Demokraterna.
 • Sharice Davids och Deb Haaland, de första kvinnorna från ursprungsbefolkningen i representanthuset. Bild: AP
  Sharice Davids och Deb Haaland, de första kvinnorna från ursprungsbefolkningen i representanthuset.
 • Jared Polis i Colorado, den första homosexuella mannen som blir guvernör i USA. Bild: AP
  Jared Polis i Colorado, den första homosexuella mannen som blir guvernör i USA.
 • Den yngsta kvinnan hittills att väljas in i kongressen: Det politiska stjärnskottet Alexandria Ocasio-Cortez, 29.
  Den yngsta kvinnan hittills att väljas in i kongressen: Det politiska stjärnskottet Alexandria Ocasio-Cortez, 29.
Puffetikett
Dagens ETC

”Nu kommer Demokraterna kunna störa presidenten”

Mellanårsvalet i USA ändrar förutsättningarna för Donald Trump att få igenom sin politik. Demokraterna vann representanthuset medan Republikanerna behåller makten över senaten. 

– Många är besvikna eftersom de hade hoppats på någon sorts mirakel, säger Alex Shepard, skribent på vänstertidningen New Republic, till Dagens ETC. 

Idag kommer USA vakna upp till ett nytt politiskt landskap. Donald Trumps republikaner har inte längre hela makten över kongressen. Att Demokraterna tar kontrollen över representanthuset beskrivs som en liten politisk jordbävning. 

Historiska siffror

Valdeltagandet kommer – när siffrorna är fastställda - sannolikt slå ett historiskt rekord för ett mellanårsval i USA; runt 114 miljoner valde att gå och rösta. Att jämföra med de katastrofalt låga 83 miljoner i valet 2014. 

Även jämställdheten slog rekord i tisdagens val. Över 100 kvinnor har valts in till representanthuset, vilket är fler än någonsin tidigare. 

Även andra tjocka glastak spräcktes. Ilhan Omar, demokrat i Minnesota, och Rashida Tlaib, partikamrat i Michigan, blev de två första muslimska kvinnorna att väljas in i kongressen. Två kvinnor från ursprungsbefolkningen, Sharice Davids från Kansas och Deb Haaland från New Mexiko, tar även plats i representanthuset. Och när Jared Polis valdes i Colorado blir han den allra första homosexuella mannen som blir guvernör i USA. 

Förändrad politisk spelplan

Att president Trump förlorar en stor del av makten över kongressen kommer innebära att Demokraterna får politisk makt att förminska hans utrymme att stifta nya lagar. Det kommer också öppna för nya möjligheter att granska Trumps affärer hårdare. Demokraterna kommer nu att ta över styret i en rad viktiga kommittéer och försöka få igenom förändringar och reformer inom bland annat röstlagar, sjukvård och infrastruktur-områdena.

”En besvikelse”

Men trots att republikanerna förlorade makt i valet utmålade sig båda partierna som vinnare under natten. Samtidigt som Demokraternas ledare, före detta talmannen Nancy Pelosi, höll ett tal där hon deklarerade partiets seger skrev Donald Trump på Twitter: ”Enorm succé i kväll. Tack till er alla!”.

Republikanerna behåller makten i kongressens andra kammare, senaten. Och i flera av de mest uppmärksammade valen förlorade Demokraterna vilket ur deras perspektiv ledde till en viss besvikelse. 

– Att Demokraterna vann representanthuset betyder att de kommer ha möjlighet att störa presidenten. Men om du pratar med folk i den demokratiska väljarbasen, vänstern, så är det en besvikelse. Många högprofilerade kandidater förlorade valen, säger Alex Shephard, skribent på amerikanska vänstertidningen New Republic, till Dagens ETC. 

Republikanerna vann i Texas

Demokraterna satte stort hopp till unga, profilerade kandidater som Beto O’Rourke i Texas, Andrew Gillum i Florida och Stacey Abrams i Georgia. En vinst för Demokrater i klassiskt republikanska delstater som Georgia och Texas skulle ha inneburit ett enormt slag mot Trump och ge vind i seglen för Demokraterna inför presidentvalet 2020. Att de, och flera andra tunga demokrater som Claire McCaskill i Missouri och Richard Cordray i Ohio, nu förlorade sina val leder till besvikelse i partileden.

– Många är besvikna eftersom de hade hoppats på någon sorts mirakel, men det kommer aldrig hända. Och då blir det en backlash för dem, eftersom förväntningarna var för höga, säger Alex Shephard, som dock poängterar att vi trots allt är mitt i en stor demokratisk våg. 

– I det stora hela är det en stor och vacker blå våg vi ser (Demokraternas partifärg är blå i USA, reds anm.). Det här är självklart mycket bättre än att republikanerna hade behållit makten över representanthuset också. Nu har vi en delad kongress i två år framåt och det är bra.

Radikala vågen fortsätter

Demokraterna har länge beskrivits som ett splittrat parti mellan vänsterfalangen och mittenväljarna. Mellanårsvalet gav ingen tydlig vinnare i den kampen, även om en viss övervikt av de vinnande demokratiska kandidaterna står lite mer i mitten. 

– Både vänstern och mitten kan säga att just deras linje vann, ingen av dem blev mer säker av detta resultat, säger Alex Shephard. 

Men att den radikala vänstern kommer fortsätta växa sig stark är Alex Shephard övertygad om. Ett av de ledande namnen i vänsterrörelsen är New Yorks Alexandria Ocasio-Cortez, som med sina 29 år nu är den yngsta kongressledamoten i USA:s historia. 

Kongressvalet har visat den enorma polariseringen i USA i dag, menar Alex Shephard. 

– De två stora frågorna i valet har varit å ena sidan ett parti som kampanjade för fundamentala rättigheter till sjukvård för alla. Och å andra sidan ett parti som säger att migranter från Centralamerika kommer att döda din familj. Det har varit en djupt omoralisk och hemsk kampanj från republikanerna, säger han.  

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Några framgångar

- Ilhan Omar och Rashida Tlaib blir nu de två första muslimska kvinnorna att ta plats i kongressen.

- Sharice Davids och Deb Haaland, blir de första kvinnorna från ursprungsbefolkningen i representanthuset.

- Jared Polis i Colorado, är den första homosexuella mannen som blir guvernör i USA.

- Tony Evers, demokrat, slog ut den konservative klimatmotståndaren och antifackliga Scott Walker i guvernörsvalet i Wisconsin.

- Alexandria Ocasio-Cortez, 29, den yngsta ledamoten någonsin att väljas in i kongressen och ett av de stora vänsterhoppen i New York.

- Beto O’Rourke, förlorade kampen om senaten i Texas med knapp marginal till Ted Cruz.

- Lauren Underwood, demokrat, sjuksköterska och hälsovårdskämpe vann valet till representanthuset i Chicagos förorter.