ETC på plats.

2018-11-05 11:04
 • Den yngsta kvinnan hittills att väljas in i kongressen: Det politiska stjärnskottet Alexandria Ocasio-Cortez, 29.
  Den yngsta kvinnan hittills att väljas in i kongressen: Det politiska stjärnskottet Alexandria Ocasio-Cortez, 29.
 • Alexandria Ocasio-Cortez och hennes kampanjledare Virginia Ramos Rios.
  Alexandria Ocasio-Cortez och hennes kampanjledare Virginia Ramos Rios.
 • Alexandria Ocasio-Cortez stöttade Cynthia Nixon i kampen för att bli Demokraternas kandidat i guvernörsvalet i New York. i september förlorade dock Nixon omröstningen mot sittande guvernören Andrew Cuomo. Bild: Seth Wenig/AP
  Alexandria Ocasio-Cortez stöttade Cynthia Nixon i kampen för att bli Demokraternas kandidat i guvernörsvalet i New York. i september förlorade dock Nixon omröstningen mot sittande guvernören Andrew Cuomo.
 • Alexandria Ocasio-Cortez stöttade Cynthia Nixon i kampen för att bli Demokraternas kandidat i guvernörsvalet i New York. i september förlorade dock Nixon omröstningen mot sittande guvernören Andrew Cuomo. Bild: Seth Wenig/AP
  Alexandria Ocasio-Cortez stöttade Cynthia Nixon i kampen för att bli Demokraternas kandidat i guvernörsvalet i New York. i september förlorade dock Nixon omröstningen mot sittande guvernören Andrew Cuomo.
 • Valmöte tillsammans med Demokraternas James Thompson, kongresskandidat från Kansas, och senatorn Bernie Sanders. Bild: Jaime Green/The Wichita Eagle/AP
  Valmöte tillsammans med Demokraternas James Thompson, kongresskandidat från Kansas, och senatorn Bernie Sanders. 
Puffetikett
Dagens ETC

Hon är den amerikanska vänsterns hopp

För några månader sen hade hon inte ens en egen wikipediasida.

Nu har hon blivit USA-vänsterns starkast lysande stjärna.

Vi har träffat Alexandria Ocasio-Cortez på hemmaplan i New York.

”Att rösta kommer aldrig att vara tillräckligt, att rösta är som att använda tandtråd, det ser till att dina tänder inte ramlar ur. Men om du verkligen vill hålla dig frisk måste du träna upp samhällsorganiseringsmusklerna. Den ena kan inte ersätta det andra.”


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Tandhygiensmetaforen kommer från Alexandria Ocasio-Cortez som på bara några månader gått från helt okänd till den progressiva USA-vänsterns stora stjärna. 28-åringen från Bronx med rötter i Puerto Rico stod för en jätteskräll när hon i det demokratiska primärvalet i somras slog Joseph Crowley, den fjärde högst rankade demokraten i representanthuset. Under sommaren och hösten har hon gästat Stephen Colbert, Trevor Noah och Jimmy Kimmels talkshows, alla med miljonpubliker, där hon fått förklara vad hon menar när hon, precis som Bernie Sanders, beskriver sig själv som demokratisk socialist.

Ocasio-Cortez har också setts vid demonstrationer, bland annat i Standing Rock, Flint i Michigan, och mot familjeseparationer i Texas.

Den här lördagseftermiddagen talar hon till ett 80-tal människor i en gymnastiksal på ett ungdomscenter i stadsdelen Queens. Mötet är anordnat av Justice for all coalition, ett lokalt nätverk med bostadsfrågor på agendan.

– Det går tre tomma lyxlägenheter i New York på varje hemlös person. Det är bevis på ett systemfel, slår Ocasio-Cortez fast och får rungande applåder när hon tillägger:

– En bostad ska vara en mänsklig rättighet.

Här i Queens verkar lokala frågor engagera betydligt mer än ideologisk hemvist. Under publikens frågestund lyfts cykelbanorna i området Woodside vars kritiker menar lagt beslag på över hundra parkeringsplatser vilket nu hotar det lokala näringslivet.

Ocasio-Cortez svarar att förbättrad infrastruktur för cyklar behövs på grund av klimathotet, men tillägger att lokalområdet också kan påverka om de är bestämda.

Vill satsa på sjukvården

Innan mötet sätter igång går Alexandria Ocasio-Cortez runt och hälsar på väljare. Dagens ETC passar på att ställa några frågor.

Vad är det första du kommer att rikta in dig på om du blir invald i kongressen?

– Alldeles för mycket har att göra med vad som är strategiskt möjligt inom partierna men just nu finns ett stort momentum för att ta sig an sjukvårdsfrågan. Vi har fått ihop över hundra medsponsorer till ett förslag om ”medicare for all”. Bostäder, infrastruktur, löner, förnybar energi, det är nog de högst prioriterade områdena.

Din valkrets består av delar av både Bronx och Queens, vad innebär det?

– Det är ett komplext uppritat distrikt men det finns stora likheter mellan delarna, det handlar inte om ett distrikt med ett område med låginkomsttagare och ett annat med höginkomsttagare. Hela distriktet har en stor andel invandrare, en stor andel arbetarklass. Hela distriktet behöver ett uppsving.

Är bostadsfrågan något du är särskilt engagerad i?

– Bostadsfrågan är extremt viktig för mig och för det här distriktet och det är en av anledningarna till att jag är här. Men det är en komplicerad fråga och kräver mycket samarbete mellan stadsfullmäktige, delstatsparlament och federal nivå.

Flyttade till nytt område

Bostadsfrågan har också blivit en del av Alexandria Ocasio-Cortez kampanj på ett för henne mindre välkommet sätt. AOC bodde sina första fem år i Bronx men sedan valde föräldrarna att flytta eftersom de ansåg att de kommunala skolorna i området inte var bra nog. Med lånade pengar lyckades de köpa ett litet hus med två sovrum i en finare förort, där blev Alexandria en av få latinamerikanskor i sin skola. Familjen fortsatte att tillbringa mycket tid med släkt och vänner i Bronx.

AOC:s kampanj har dock tecknat en bild av att hon är född och uppvuxen i Bronx, ett område där en stor del av hennes väljare finns, utan att nämna flytten norrut. När konservativa kommentatorer fick nys om detta användes det genast emot henne. AOC bor numera åter i Bronx.

Aljeer Hawkins är engagerad i nätverket Socialist Alternative och en av talarna under dagens möte. Han önskar att AOC:s kampanj varit mer tydlig med detaljerna kring hennes bakgrund.

– Det är olyckligt, överdrifterna. I slutändan blev både hon och Julia Salazar valda, trots attackerna från höger och som jag ser det fanns det ingen anledning till skönmålning.

Skapar hoppfullhet

Julia Salazar är även hon en ung demokratisk socialist och nybliven lokalpolitiker i New York. Hon anklagades under valrörelsen för att ha gett en felaktig bild av sin bakgrund: familjens ekonomi, sin egna politiska bakgrund, och om hur mycket av barndomen hon tillbringat i Colombia. Salazar vann ändå sitt primärval och väntas nu ta plats i New Yorks delstatskongress.

–Talar du på ett genuint sätt om arbetande människors svårigheter så behöver du inte säga att du är mer invandrare än vad du är, säger Aljeer Hawkins, som ändå tycker att ACO skapar hoppfullhet och optimism.

Personen som tog upp cykelbanorna i Woodside heter Patricia Dorfman. Hon tycker att Alexandria Ocasio-Cortez verkar lyssna mer och mer på kritiker som hon själv. Dorfman anser att fastighetsmagnaterna i New York styr alldeles för mycket och förstör staden genom att driva ut kulturarbetare och andra som inte har råd med skyhöga hyror.

– Men jag håller inte med henne om att bostäder ska vara en mänsklig rättighet, säger hon.

För Dorfman spelar AOC:s politiska beteckning roll och hon är långt ifrån säker på att hon kommer att rösta på henne.

– Socialist, det känns inte bra för mig. Jag kommer från södern, där vi har vapen och lever nära naturen. I Venezuela tog de ifrån folk deras vapen och se vad som hände där.

Trots, eller tack vare, socialist-epitetet stormar Alexandria Ocasio-Cortez mot en plats i representanthuset. I Bronx var hon till exempel i primärvalet så pass populär att hon lyckades med konststycket att vinna ett distrikt där hon inte kandiderade – hon kryssades in för det lilla Reformpartiet men tackade nej till nomineringen. Däremot vann hon faktiskt inte Parkchester, området i Bronx där hon bodde sina första fem år. •

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Alexandria Ocasio-Cortez

Aktuell: Demokratisk kandidat i valet om en plats i representanthuset för distrikt 14 i New York. Distriktet består till 50 procent av latinamerikaner och en stark demokratisk väljarbas.  AOC kan räkna med att vinna den 6 november och blir då yngsta kvinna någonsin att väljas in i kongressen.

Tidigare: Jobbat fram tills nyligen som servitris och bartender. Utbildad på Boston University, jobbade då deltid på senator Ted Kennedys kontor. Volontär för Bernie Sanders presidentvalskampanj 2016.

Mellanårsvalet

Mellanårsvalet till kongressen, det vill säga valet mellan presidentvalen, äger rum den 6 november. Då ska alla 435 ledamöterna i representanthuset samt en tredjedel av senatens 100 ledamöter väljas om.

I dag har Republikanerna majoriteten i båda kamrarna, med 235 ledamöter i representanthuset och 51 i senaten.

Parallellt hålls guvernörsval samt lokala val och folkomröstningar.