Som ny handelskommissionär i EU får Cecilia Malmström ansvar för förhandlingarna om kritiserade handelsavtalet mellan EU och USA. "Hon borde öppna upp förhandlingarna, skapa offentlig debatt om avtalen och tillåta medborgarinitiativet mot TTIP", säger EU-parlamentariker Malin Björk (V).
Som handelskommissionär blir Cecilia Malmström ansvarig för förhandlingarna om de långtgående handelsavtalen mellan EU och USA (TTIP) och slutförandet av det liknande handelsavtalet Ceta mellan EU och Kanada. Båda innehåller den kontroversiella tvistlösningsmekanismen ISDS som gör det möjligt för företag att dra stater inför rätta i specialdomstolar. Ett stort antal forskare och hundratals europeiska miljö-, konsument- och fackliga organisationer har kritiserat ISDS för att leda till att demokratiska principer sätts ur spel.
Orolig för nedmontering
– Vi är oroliga för att TTIP kan innebära en nedmontering av europeiskt miljö- och konsumentskydd, som är starkare i Europa än i USA, säger Johanna Sandahl, ordförande i Naturskyddsföreningen, och får medhåll av Örjan Brinkman, ordförande i Sveriges konsumenter och den europeiska konsumentorganisationen Beuc.
– Vi hoppas att Cecilia Malmström ska bidra till större öppenhet och bevaka europeiska intressen så att inte 40 år av europeisk konsumentpolitiskt arbete ska gå förlorat, säger han.
Tydlig skiljelinje
Malin Björk (V), EU-parlamentariker, är starkt kritisk till de båda avtalen och till den brist på öppenhet som omgärdar förhandlingarna.
– Det finns en tydlig skiljelinje mellan vänster och högerpolitiker beträffande avtalen, där högern är mer positiv. Men även i högerkretsar uttrycker många oro över ISDS, säger hon.
Hon påpekar att avtalet handlar om betydligt mer än handelshinder.
– Det finns en agenda att förskjuta makt från valda församlingar till företagen, säger hon.
Som ordförandeland var Sverige var med och initierade Ceta-förhandlingarna 2009 och den svenska regeringen har hittills varit positiv till alla delar av avtalet. Tyskland däremot är motståndare till ISDS.
– De måste få sällskap av fler länder. Jag hoppas att den nya svenska regeringen ska ta avstånd från ISDS, vilket förutsätter en folklig mobilisering även i Sverige, säger Malin Björk.
Vad hoppas du av Cecilia Malmström som handelskommissionär?
– Jag hoppas att hon ska öppna upp förhandlingarna, skapa offentlig debatt om avtalen och tillåta medborgarinitiativet mot TTIP, säger EU-parlamentariker Malin Björk.
ETC har sökt Cecilia Malmström som avböjt att kommentera TTIP och Ceta innan EU-parlamentets utfrågningar
i början av oktober.