Nineveslätten är ett uråldrigt hem för Iraks kristna minoriteter. Sedan den fundamentalistiska Islamiska Staten erövrat delar av området pågår en etnoreligiös rensning. Dagens ETC har träffat de sista kristna invånarna som efter en 1600-årig närvaro nu tvingats lämna hemstaden Mosul.
Det är eftermiddag och över fyrtio grader varmt. Få människor är ute på gatorna och solen bränner obarmhärtigt i den kristna byn Alqosh i nordöstra Irak.
I en av dörröppningarna till byns grundskola står ett tiotal människor som har tagit sin tillflykt till lokalen.
– Vi kommer alla från Mosul. Där finns ingen framtid och vi kan aldrig återvända igen, säger Abu Karam, en av familjefäderna.
Det har gått fyra dagar sedan han och de andra drevs ut från sin hemstad och blev till flyktingar på Nineveslätten. Sedan i juni kontrollerar ISIS, numera kalifatet Islamiska Staten (IS), stora ytor av Irak och även landets näst största stad Mosul. Den 18 juli deklarerade IS att Mosuls kvarvarande kristna invånare – de som inte redan flytt – skulle behöva konvertera till islam, betala en särskild skatt för icke-muslimer eller avrättas. På fredagskvällen hade staden tömts helt på kristna, för första gången på omkring 1600 år.
– När de först kom sa de ingenting, men sedan blev det förbjudet att besöka kyrkan. De ville ha mer och mer pengar för att låta oss stanna, och hade vi inte pengar skulle de ta barnen.