Det finns stark kritik mot USA:s metoder för att skaffa sig tillgång till råvaruresurser runt om i världen. En Trump-deal med Kongo skulle struktureras på samma sätt som ett eventuellt avtal om råvarutillgångar med Ukraina.
– Detta ligger helt i linje med USA imperialistiska politik, man är bara intresserad av de egna intressena och vill ha ekonomiska eller landmässiga tillgångar i utbyte mot samarbeten, säger Vänsterpartiets utrikespolitiska talesman Håkan Svenneling till Dagens ETC.
USA har helt lämnat sin tidigare ”soft power”-linje och griper in med full kraft.
– Det är tydligt att USA helt lämnat sin tidigare ”soft power”-linje och nu griper in med full kraft, ibland bakom en fasad att göra gott.
Även Miljöpartiets utrikespolitiska talesperson Jacob Risberg ser kolonialistiska drag i USA:s nya utrikespolitik.
– USA verkar ha återfallit i gammal en kolonial syn på världen där man kan utnyttja länder som är svagare ekonomiskt eller försvarsmässigt. Det är viktigt att visa ledarskap och stå upp mot mobbare – oavsett om det är på skolgården eller i världspolitiken. Det ledarskapet ser vi hos andra stats- och regeringschefer, men det lyser med sin frånvaro från Sveriges regering.
Demokratiska Republiken Kongo är inblandad i en rad inbördeskrig mot olika gerillor i landet, det allvarligaste är situationen i östra Kongo där den av Rwanda stödda tutsi-gerillan M23 intagit stora delar av provinsen.
Hundratusentals på flykt
Den kongolesiska armén i allians med en rad olika miliser är svårt trängd och tusentals soldater har deserterat och lagt ned sina vapen. Nu söker man desperat allierade för att stoppa M23.
Striderna, som resulterat i att provinshuvudstäderna Goma och Bukavu intagits av M23, har tvingat hundratusentals människor på flykt och den humanitära situationen är mycket svår.
Nu söker den kongolesiska staten ett uttalat säkerhetsstöd från USA i utbyte mot kritiska metaller som cobalt, lithium, koltan, uran, guld, tenn och tantalum.
Kongo har världens största fyndigheter av flera av de kritiska metallerna när det gäller flera av dem är det enda alternativet till Kinas viktiga gruvor.
André Wameso, stabschef för Kongos president Felix Tshisekedi, åkte tidigare i månaden till Washington för att diskutera ett partnerskap, uppger Reuters.
Förslaget från Kongo innebar att man skulle välkomna amerikanska investeringar i landets stora mineralresurser i utbyte mot att USA hjälper till att införa ”regional stabilitet”.
Laglöst land
Ett möte mellan the House of foreign affairs och en kongolesisk delegation väntas inom den närmsta tiden.
Men det kan komma att bli problem med att föra över gruvor till amerikanskt ägande. Många av de stora gruvorna ägs av kanadensiska och belgiska storföretag som inte är intresserade att släppa kontrollen av dem.
Dessutom ligger stora fyndigheter i laglöst land kontrollerat av kongolesiska krigsherrar med egna miliser som ofta har starka relationer till enheter inom Kongos nationella armé. Även miliser som den framgångsrika M23 med sina starka band till Rwanda är aktiv i östra Kongo där många av fyndigheterna finns.