Utrikes.

2014-08-15 20:51
I lördags sköts 18-årige Michael Brown ihjäl av polis i staden Ferguson, USA. Dagarna efter har hundratals demonstranter samlats för att visa sin ilska. Bild: JB Forbes/AP/TT
I lördags sköts 18-årige Michael Brown ihjäl av polis i staden Ferguson, USA. Dagarna efter har hundratals demonstranter samlats för att visa sin ilska.

Ilskan mot polisen växer efter dödsskjutningen

För snart en vecka sedan sköts den obeväpnade 18-årigen Michael Brown ihjäl av polis i amerikanska Ferguson. Sedan dess har protesterna avlöst varandra. Och frågan om rasism inom poliskåren har återigen aktualiserats.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

– Bara för att min son är en storväxt, svart man, betyder inte det att han är kriminell. Han gick nedför gatan, det var allt han gjorde.

Orden kommer från den 18-årige studenten Michael Browns mamma. I lördags sköts hennes son ihjäl av polis när han tillsammans med sin kamrat Dorian Johnson var på väg hem till sin mormor i Ferguson i Missouri. De stoppades av en polisbil, och en polis säger åt dem att sluta gå mitt i gatan. Bilden av vad som sedan händer skiljer sig åt. Polisen menar att Michael Brown försökt ta hans pistol, medan kompisen Dorian Johnson berättar om hur de knappt hann reagera innan ett vapen riktas mot dem.

– Jag ser att polisen har riktat sin pistol mot oss, och hur den avfyras. Det börjar blöda från Mike och vi springer därifrån. Jag gömmer mig bakom en bil, men Mike fortsätter att springa, säger Dorian Johnson till CNN.

Han berättar att Michael Brown då stannar upp, vänder sig mot polisen med händerna uppsträckta för att visa att han är obeväpnad, samtidigt som han ber polisen att sluta skjuta. Men istället avlossas flera skott och Michael Brown faller ner på gatan och dör på platsen.

Flera demonstrationer

Händelsen har orsakat stor uppmärksamhet i USA, och protesterna har varit många de senaste dagarna. Hundratals har samlats på gatorna för att visa sin ilska mot polisen. Demonstranterna menar att polisens skott mot Michael Brown inte är någon slump – utan istället handlar det om ett resultat av en poliskår och ett samhälle som diskriminerar och trakasserar afroamerikaner. Michael Brown är inte den enda som har varit obeväpnad men trots det skjutits till döds de senaste åren – fallet jämförs framförallt med 17-årige Trayvon Martin som sköts till döds av en vakt i Florida för två och ett halvt år sedan. Många uppfattar nu skotten mot Michael Brown som ännu ett bevis för hur oskyldiga svarta misstänkliggörs.

– Oavsett om det är polis, väktare eller gäng som har avlossat skotten ställer sig människor frågan, vad har de här obeväpnade svarta personerna gjort för att förtjäna att bli skjutna, säger CNN:s ­expertkommentator LZ Granderson.

”Hela USAs problem”

Han menar att händelser där oskyldiga, unga, icke-vita skjuts till döds måste ses som ett större problem. Och att man måste erkänna att en orsak till att händelser som den i Ferguson är just rasism.

– Det som måste ändras är att uppfattningen att de här är ett problem isolerat till områden där svarta bor. Det är inte så. Det är hela USA:s problem. Vi måste ta itu med det här som ett land, säger han.

Ett annat problem är en homogen poliskår. Att den domineras av vita män bidrar till att spänningarna mellan polisen och ungdomarna har ökat, säger Rod Brunson, professor på Rutgers University, till Washington Post.

En utredning om vad som egentligen hände pågår just nu – och polisen som sköt skotten mot Michael Brown är tagen ur tjänst tills vidare.