BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 1231480870
Förra året registrerades en miljon nya flyktingar från Syrien i Turkiet. Sammanlagt befinner sig nu 1,6 miljoner flyktingar i landet, vilket för första gången placerar Turkiet överst på listan över mottagarländer i världen. Allra flest har flytt till Libanon.
– Det innebär stora svårigheter för landet vad gäller vatten, mat, bostäder, infrastruktur och andra resurser. Men situationen är svår på många håll, även i många mindre samhällen och öar i Europa som står under hårt tryck, säger William Spindler på UNHCR.
De främsta anledningarna till att Turkiet, Pakistan, Libanon och Iran ligger högst på listan över länder som tar emot flest flyktingar beror på Syrienkriget och världens mest långdragna flyktingkris som pågått i Afghanistan sedan 1979. Hittills i år har drygt 950 000 flyktingar kommit med båt till Europa, de allra flesta från Syrien, Afghanistan och Irak. De utgör tillsammans 77 procent. Enligt William Spindler har EU både medel, kapacitet och expertis för att hantera situationen.
– Problemet är att det saknas en koordinerad, gemensam insats. Inget land, inte ens Tyskland, kan ensam möta behoven, men tillsammans vore situationen hanterbar, säger han.
Vad tror du händer om Turkiet stänger gränserna?
– Vi hoppas att inga länder stänger sina gränser. Det handlar inte bara om humanitära skäl, utan är också en fråga om att bevara viktiga värden. För flyktingarna innebär stängda gränser alltid en hemskt farlig situation och vi insisterar på att alla som behöver skydd har rätt till skydd i alla världens länder.