På lördag planerar högerextrema grupper manifestationer i minst nio amerikanska städer. Till exempel väntas protester mot Google för att de sparkade den medarbetare som skrev ett pm om att kvinnor kanske är mindre lämpade att jobba på Google, bland annat eftersom de skulle vara ”mer neurotiska”.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Vad som händer på lördag ”kommer att utgöra en viktig temperaturmätare för den här rörelsens framtid”, skriver J.M. Berger i The Atlantic. ”Då får vi se hur många människor de får ut, vilka dessa är, och hur de uppför sig. För alt-right-rörelsen representerar den kommande helgen ett avgörande test, som kan visa på en tilltagande eller minskande styrka, eller viktiga förändringar.”
Unite the right-manifestationen i Charlottesville i lördags, som samlade omkring 500 vita nationalister – varav de flesta inte maskerade sig – visade att den mer rasistiska delen av rörelsen är på frammarsch.
Men frågan är hur alt-right-rörelsen hanterar terrorattacken som avslutade helgens debacle. Det kan radikalisera de mest radikala men avskräcka andra, spekulerar Berger: ”På lördag kväll kan det ha klarnat vart vi är på väg.”
Vacklande avstånd
I måndags markerade Donald Trump till slut avstånd från attacken i Charlottesville i lördags då en nazistsympasitör medvetet körde in sin bil i en folkmassa med antirasister, skadade ett 20-tal och dödade en person.
– Händelserna i Charlottesville utreds som terrorattack. Alla skyldiga kommer att hållas ansvariga. Rättvisa kommer attskipas, sa Donald Trump när han läste upp ett förberett tal.
– Den här typen av våld hör inte hemma i Amerika.
Många betvivlade att Trump menade vad han sa. Och deras tvivel bekräftades redan dagen efter då Trump till sist svarade på reportrarnas frågor om Charlottesville. När han inte hade ett manus framför sig slevade han återigen skuld på ”båda sidor” och talade om ”väldigt väldigt våldsamma” vänsteraktivister som ”svingade klubbor” mot sina motståndare, varav många var ”bra folk”.
De mest nöjda på tisdagskvällen var återigen nynazister som Richard Spencer och den förre Ku Klux Klan-ledaren David Duke, som båda var på plats i Charlottesville. Efter Trumps uttalanden twittrade Duke: ”Tack president Trump för din ärlighet och ditt mod när du sa sanningen om Charlottesville och fördömde vänsterterroristerna i Black Lives Matter och Antifa.”
Effekt även i Sverige
Även högerextremister i Sverige gläds åt Trumps hantering.
– De följer noga vad som händer och jag är övertygad om att de även får en känsla av vind i seglen, säger Daniel Wiklander, vikarierande chefredaktör på Expo.
– Det faktum att en av världens mäktigaste ledare är otydlig och till och med kan antas ha vissa likartade åsikter som högerradikala rörelser ger en känsla av att man lever i en tid där ens idéer och rörelse har potential, fortsätter Daniel Wiklander.
Samtidigt tror han inte att den högerextrema Unite the right-manifestationen, gatuslagsmålen med antirasister och den dödliga bilattacken i Charlottesville förändrar hotbilden i Sverige.
– Mass-slagsmål på Main Street är en sak men att det sker överlagt mord inför kameror tror jag har haft en motsatt effekt. Det blir lite svårt att säga ”vi ska köra en Unite the Right-demonstration i Sverige också”. Det kommer inte hända, säger Daniel Wiklander.
– Vad man har kunnat se på bilderna från Charlottesville var det nästan uteslutande små grupper av våldsamma unga män. Vi har ju redan det problemet i Sverige. Och vi har redan grupperingar som har blivit mer aktiva med politiska aktioner på gatorna, som Nordisk ungdom.
Flera gatuaktioner
Säkerhetspolisen har gått ut med att det sedan terrorattentatet på Drottninggatan i april har blivit en ökad aktivitet i ”den brottsaktiva delen” av vit-makt-miljön.
Nordisk ungdom har vid två tillfällen attackerat en manifestation för ensamkommande i Stockholm och skapade tumult under prideparaden i huvudstaden häromveckan. Det är bara några av många gatuaktioner, hot och attacker den senaste tiden.
Förra månaden dömdes dessutom tre män med kopplingar till Nordiska motståndsrörelsen, NMR, för tre bombdåd i Göteborgstrakten, riktade mot syndikalister och asylboenden. NMR skapade också osäkerhet under Almedalsveckan och planerar en manifestation den 30 september i samband med Bokmässan i Göteborg.
Kämpar i motvind
Bland de svenska kommunerna rapporteras hälften av de våldsbejakande extremisterna komma från vit makt-miljön, 23 procent vara islamister och 10 procent komma från den vänsterautonoma miljön, enligt den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism som presenterade siffrorna i juli. Kommunerna bedömer dock inte vilken grad av hot dessa våldsbejakande extremister utgör.
NMR och Nordisk ungdom har på senare tid lyckats skapa stor publicitet men de kämpar ändå i motvind med att öka antalet människor de får ut på gatorna.
Det gäller i ännu större utsträckning de delar av extremhögern som befinner sig någonstans mellan NMR och Sverigedemokraterna. Försök som svenska Pegida, Folkets demonstration och Järva Pride har inte lyckats bli stora, säger Wiklander på Expo.
– De blir väldigt frustrerade när de ser att det går jättebra att starta en Facebooksida och få hur många som helst att gå med och trycka på ”gilla” men sedan får de inte ut de här människorna på gatorna.