Hoppa till innehållet

Utrikes

Här blev arga pingviner starten för friskolornas undergång

Pingvinupproret tog samhället med total överraskning eftersom det organiserats via de nya sociala medierna som de vuxna ännu inte riktigt förstod.
Pingvinupproret tog samhället med total överraskning eftersom det organiserats via de nya sociala medierna som de vuxna ännu inte riktigt förstod. Bild: Roberto Candia/AP/TT

Dagens ETC.

Juntan privatiserade hela utbildnings­systemet, med utslagning och diskriminering som följd. Den demokratiska rörelsen slog tillbaka. Idag får friskolorna inte gå med vinst om de tar emot skopeng. De får inte heller ta ut avgifter av föräldrarna. Men hur lyckades man vända utvecklingen? Lars Palmgren berättar hela historien. Det började med ett uppror. Och slutade med en president.

Två 14-åriga tjejer med blåvita skoluniformer håller vakt vid den ockuperade skolans port. De begär att få se mitt presskort och ber mig sedan vänta. Deras röster markerar misstro. Efter tio minuter är de tillbaka, öppnar porten på glänt och släpper in mig. Jag förs genom korridorer med madrasser som staplats på varandra. Fönstren och staketet runt skolan är klädda av bänkar och stolar som trätts genom gallren. De spretande stols- och bänkbenen ser ut som en massa förvirrade igelkottar som gått i en fälla, men tanken är att det hela ska fungera som alarm i det fall polisen skulle försöka ta sig in. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

BARA IDAG: Prova en hel månad utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel månad utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser