Utrikes.

2016-10-10 10:00
Bild: Sue Ogrocki, TT

Glimtar av hopp - USA går åt vänster

I valrapporteringen har mycket kretsat kring Donald Trumps högerkampanj, men samtidigt går USA i mer progressiv riktning än någonsin. Dagens ETC guidar till det progressiva USA. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Baltimore är en av USA:s främsta aktiviststäder men också sargat av diskriminering och segregation. Samtalsgruppen Circles of voices arbetar för att ena en delad stad.

Det är lördagskväll i en före detta industrilokal i Baltimore. På en tavla står några regler uppskrivna inför kvällens omgång av workshopen Circles of Voices. Bland annat: ”Attackera problem, inte personer” och ”Ge människor utrymme att växa och göra misstag”.

– Jag vill att ni delar in er i tre grupper: en för er som alltid hade tillräckligt med mat när ni växte upp, en för er som har en del erfarenhet av att vara hungriga, och en för er som har stor erfarenhet av det, förklarar initiativtagaren JC Faulk. De 30-talet deltagarna slår sig ner på stolar i tre olika cirklar på det stora trägolvet och börjar prata om sina erfarenheter, eller brist på erfarenhet, av hunger.

Syftet är att föra samman personer från olika delar av Baltimore, en stad som är väldigt delad mellan svart och vit befolkning och där olika skikt i samhället sällan möts. JC Faulk började med samtalsgrupperna efter att ha arbetat som mångfaldskonsult i näringslivet i 20 år.

– Jag tröttnade på det eftersom företagen inte verkade intresserade av mångfald på riktigt. Vi bjöds bara in för syns skull, inte för att de var beredda att förändras.

Lokalerna blev för små

I stället startade han en gratis diskussionsgrupp hemma i Baltimore-villan om rasism, diskriminering och andra samhällsfrågor.

– Det kom tolv personer till det första mötet, 16 till det andra och 20 till det tredje. Tills sist blev mötena för stora för huset.

Diskussionerna leds av JC Faulk och Verna Meyers, vars TED Talk om att övervinna för-domar har setts över 1,3 miljoner gånger. Den här lördagskvällen handlar samtalet om Baltimores ”matöknar”, ett begrepp som används där invånarna har mer än 1,6 kilometer till närmaste mataffär. Det är ett problem i flera städer i USA, där butiker inte vill öppna i fattiga områden och inte minst i Baltimore, där en av fyra invånare bor i en matöken. Framför allt drabbas den svarta majoriteten i staden.

Crystal Forman, som satte sig i gruppen utan erfarenhet av hunger, berättar att hon växte upp intill den fattiga stadsdelen Sandtown.

– Jag hade en bra uppväxt men för många i min omgivning var det tufft. Nu arbetar jag med att undervisa om hur man lagar hälsosam lågbudgetmat. Jag är själv låginkomsttagare nu och tar emot matkuponger, men jag lyckas få pengarna att räcka.

Susan Ivy Mazzola berättar om hur det har varit att inte ha råd med mat under perioder

– Det är lätt att tänka i efterhand att det var en stärkande upplevelse att gå hungrig, men det är fruktansvärt svårt. Du har lågt blodsocker, är utmattad, frustrerad och känner dig usel.

Läs vidare på nästa sida: Stark aktiviströrelse

USA går åt vänster

- En Gallupundersökning från sommaren 2015 om amerikanska folkets syn på 16 viktiga politiska och kulturella frågor, som samkönade äktenskap, abort och dödsstraff, visar att de svängt till vänster i samtliga sedan millennieskiftet.

- Två av tre unga amerikaner vill behålla och utvidga Obamas sjukvårdsreform. 80 procent vill ha kraftiga åtgärder mot klimatförändringarna. 72 procent är för samkönade äktenskap, vilken även gäller en majoritet av dagens unga republikaner.