I början av mars greps den 29-åriga studenten Mahmoud Khalil, som haft en central roll under de propalestinska protester som ägt rum vid Columbiauniversitetet i New York, av den amerikanska specialstyrkan ICE.
Kort därefter tog Donald Trump till orda på Truth social och konstaterade att många fler liknande gripanden väntar.
– Vi vet att det finns fler studenter vid Columbia och andra universitet över hela landet som har engagerat sig i proterroristisk, antisemitisk, antiamerikansk aktivitet, och Trumpadministrationen kommer inte att tolerera det, skriver presidenten.
Mahmoud Khalil, som är palestinier född i Syrien, har permanent uppehållstillstånd i USA via arbetstillstånd, ett så kallat green card, vilket USA:s utrikesminister Marco Rubio hotat med att återkalla.
– Vi kommer att återkalla visum och/eller green cards som utfärdats till Hamasanhängare i USA så att de kan deporteras, slår han fast i ett inlägg på X.
”Hot mot nationens säkerhet”
Gripandet av Mahmoud Khalil sker inom ramen för en allt mer intensiv jakt på oliktänkande i USA.
Trumpadministrationens fokus på illegala immigranter har breddats och man har börjat rikta in sig på legala immigranter som har gett uttryck för åsikter som regeringen hävdar är ett hot mot nationens säkerhet, skriver New York Times.
Bland annat har en professor vid anrika Brown university stoppats från att återvända till USA efter att hon besökt Libanon för att hälsa på släkt, trots att hon har ett giltigt visum.
Detta eftersom hon ska ha haft ”sympatiserande bilder och videor på framstående Hizbollah-ledare” i telefonen, rapporterar New York Times.
Även ett flertal västerländska turister har blivit anhållna och frihetsberövade vid den amerikanska gränsen.
Ett fall rör den 29-åriga tysken Jessica Brösche som satt över sex veckor i amerikanskt förvar efter att ha stoppats vid en amerikansk gränskontroll i mexikanska Tijuana, trots att hon hade hon hade giltigt inresetillstånd.
Exempel på tidigare häxjakter
Enligt Oscar Winberg, USA-forskare och historiker, finns det gott om exempel på förföljelser av påstått oliktänkande i USA:s historia.
– Skillnaden är att dessa framför allt ägt rum under krigstida sammanhang, påpekar han.
Som exempel nämner Oscar Winberg riktade aktioner mot tyska amerikaner under första världskriget, internering av japanska amerikaner under andra världskriget och häxjakten på ”kommunistsympatisörer” under kalla kriget.
Donald Trump har själv åberopat gamla krigslagar för att kunna genomföra planerade deportationer.
– Men det är oklart i vilken mån de faktiskt har giltighet i dagens situation, säger Oscar Winberg.
Han tycker att det är svårt att förutse huruvida Donald Trump kommer att lyckas driva igenom sina utvisningar.
– Dels beror det på vad domstolarna kommer fram till i dessa fall och dels, måste vi nog konstatera, beror det på om Trumpadministrationen sedermera respekterar och följer domarnas beslut.