Det gigantiska nya tullpaket, som USA:s president Donald Trump presenterade sent på onsdagskvällen, innebär att USA kommer införa tullar mot ett 60-tal länder världen över. För EU:s del kommer alla varor ha tullar på 20 procent redan från 9 april.
– Det här är långt ifrån vanlig handelspolitik. Det handlar snarare om utpressning och förlorarna finns på båda sidor av Atlanten, säger Karin Karlsbro.
Att USA skulle införa tullar har varit känt länge och från EU:s sida har man ända sedan Trump installerades i januari gjort sig beredda på alla tänkbara scenarier.
– Tyvärr besannades nu ett väldigt dåligt scenario, säger Karin Karlsbro.
När president Trump presenterade tullpaketet på natten mot torsdagen motiverade han EU-tullarna med att unionen har liggande tullar på 39 procent på amerikanska varor.
– Det är ju inte sant. Det är siffror tagna ur luften. Donald Trump använder sig av hittepå och gubbgissningar. De genomsnittliga tullar som EU och USA har mot varandra ligger på ett fåtal procent.
Inom handelspolitiken är det helt centralt att man har samma sätt att räkna, menar Karlsbro.
– Annars blir det jättefel.
Hål i vanligt folks plånböcker
Trump beskriver det själv som att han vill föra in USA i en ny guldålder, och han kallade onsdagen för ”Liberation day”, en dag då ”USA:s industri blev återfödd och dagen då USA:s öde återerövrades”. Karin Karlsbro ser ett rakt motsatt scenario framför sig.
– Allt pekar på att man drar in USA, och övriga världen, i en ekonomisk istid, med prishöjningar och ökad inflation som gräver hål i vanliga människors plånböcker. Det berättar inte Donald Trump. Han går emot all vetenskap som säger att handel är bra och viktigt för att skapa ekonomisk utveckling och jobb. Det här är något helt nytt och helt historiskt, säger Karin Karlsbro.
– Man ska också se det i kontexten av att USA har gjort en helomvändning i utrikespolitiken och har en hotfull och aggressiv ton mot sina bästa partners. Trump har ett hotfullt tonläge mot EU, mot Ukraina, mot Grönland och det här blir då ett led i en utpressning mot länder där man vill komma åt mineraler och naturtillgångar. Det finns en plan för att försvaga EU.
Dörr i ansiktet
Därför måste EU svara kraftfullt, menar Karlsbro. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen sade på en pressträff under natten att tullarna kommer få förödande konsekvenser för miljontals människor och att man förbereder en rad motåtgärder.
– EU har en färdig verktygslåda med olika legala instrument. Det finns en 99 sidor lång lista på amerikanska produkter som man arbetar med nu, säger Karin Karlsbro.
Är det ett handelskrig som har startat nu?
– Igår var en historisk dag och EU har gjort allt för att undvika ett handelskrig. EU har visat sig villiga att förhandla och haft en total öppenhet för att finnas tillgängliga att prata om handelsrelationerna mellan unionen och USA. USA har svarat med slå dörren i ansiktet. Så det är USA som har tagit det här steget som dessvärre måste ändå kallas för ett handelskrig.