Så här i coronatid är det ingen jätterusning till butikerna men ändå ett hyfsat flöde.
På en av kaféstolarna sitter Rosie McClune med en kopp kaffe, som ofta får stå då kunder trillar in i butiken bakom hennes rygg. Behovet av fylla på förrådet av te eller favoritkex stannar inte av för att det råder pandemi i världen. De flesta vet precis vad de vill ha, medan andra mer är ute efter en pratstund.
”Värre än vid trodde”
Mellan kundbesöken försöker hon ge en bild av hur The British shop som haft öppet i 18 månader påverkats av brexit, men vet knappt var hon ska börja.
– Vi har varit lyckligt lottade över hur bra det första året blev, trots covid, men allt blev mycket värre än vi trodde. Nu har vi slut på massor av varor och vissa får vi inte ens ta in längre. Som svamp. På grund av Tjernobyl!
Hon skakar på huvudet. Just svamp har de visserligen inte i sortimentet men det visar vilka ibland oöverskådliga effekter brexit innebär, inte minst när det handlar om livsmedel.
Kan inte ta in köttprodukter
De frysta pajerna med kött de sålde tidigare kan de inte ta in längre, inga köttprodukter över huvud taget. Inte ekologiska varor heller, eller clotted cream som ju är mer eller mindre nödvändigt till afternoon tea.
The British shop tar 95 procent av sina varor från Storbritannien, nu ska allt deklareras in i minsta detalj och därtill betalas skatter för. För alla varor ska varje enskild ingrediens deklareras med rätt kod samt vilken procentandel den utgör. En nästintill omöjlig uppgift och de har tvingats anlita folk för att sköta tulldeklarationerna.
– Pappersarbetet är galet! Det kostar mycket extra och det verkar inte finnas någon hjälp att få. Vi har pratat med ambassaden, men de är inte intresserade av småföretagare. ”Läs på vår webb”, säger de men allt står inte där. Allt vi vill är att sälja lite choklad, men ingen verkar vilja hjälpa till att göra saker bättre.
Dessutom vill speditörerna i Storbritannien helst inte hantera livsmedel, just för att det är så komplicerat. Ett tag hade The British shop varor för 100 000 pund som satt fast i brittiska lager för att ingen ville hämta upp dem.
– En mardröm! Men vi har hittat små transportföretag, som verkligen behöver pengarna.
Kom för 8 år sedan
Rosie McClune kom till Göteborg från Glasgow för åtta år sedan för att odla sin musikkarriär. Som kund i The English shop på Plantagegatan träffade hon Paul Linbourne, ursprungligen från London, och när den butiken slog igen bestämde de sig för att göra en egen satsning.
Och hon älskar det. Mötena med stamkunderna, spontankunderna, turisterna. Många britter men också svenska medborgare och andra nationaliteter. De flesta väldigt lojala, kommer in för att prata och ibland fråga till råds om hur man ska hantera medborgarskap till exempel. Oftast visar de stor förståelse för situationen och storhandlar när det kommer in varor, måna om att stötta småföretagen som riskerar att duka under.
– Det värsta är väntetiderna, det är mycket tomma hyllor. Vi brukade beställa på torsdagar och så hade vi varorna här på tisdag. Nu kommer de när de kommer. Det är jobbigt för kunderna också, är det ofta slut är det inte säkert de kommer tillbaka nästa gång.
Storsäljaren är Vegimite
Exempelvis är den verkliga storsäljaren Vegimite, pålägget gjort på jästextrakt, slut och svårt att få hem. Det brittiska folket insåg nog inte fullt ut vad brexitomröstningen verkligen skulle få för effekter, menar Rosie McClune. Och själva handelsavtalet stressades igenom, mer för att visa prov på handlingskraft än att verkligen tänka igenom alla konsekvenser.
Hon hoppas att det ska komma lösningar och att de ska hitta sätt att hantera tull, livsmedelsverk och transportföretag.
– Det vi behöver är någon som lyssnar på oss och våra problem och aktivt försöker göra något åt dem. Just nu verkar ingen bry sig eller en förstå hur allvarlig situationen är, inte bara för oss utan för alla som påverkas av brexit i Sverige.