Storbritannien.

2016-09-06 11:19
  • Aktivisternas egna bilder från aktionen. Bild: Black Lives Matter UK
    Aktivisternas egna bilder från aktionen.
  • Bild: Black Lives Matter UK
  • Bild: Black Lives Matter UK

Aktivister fastkedjade vid Londons flygplats

Aktivister från rörelsen Black Lives Matters har tagit sig in på en flygplats i London och kedjat fast sig. Alla flygavgångar har stoppats på grund av aktionen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Det var tidigt i morse som nio aktivister från rörelsen Black Lives Matter tog sig in olovligt på flygplatsens landningsbana. Londonpolisen kallades direkt till London City Airport i Östra London där aktivisterna kedjat fast sig i varandra. Trafiken till flygplatsen har helt stoppats.

Black Lives Matter har bekräftat att de står bakom aktionen, som görs för att uppmärksamma den klimatpåverkan som flygtrafiken innebär och svarta migranters situation.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


”Medan en liten elit har möjlighet att flyga från London City Airport så har, under bara 2016, 3176 migranter dött eller försvunnit på Medelhavet”, säger rörelsen till BBC.

Aktivisterna hade med sig plakat med texten ”Black Lives Matter” och målar upp flygplatsen som en oas för de rika, där resenärerna har en medelinkomst på 1,2 miljoner kronor.

”Svarta är de första att dö, inte de första att flyga, i den här rasistiska klimatkrisen”, säger representanter för rörelsen, som också kritiserar att Storbritannien är villigt att chartra flyg för att avlägsna svarta migranter från landet.

Vid 10-tiden hade inga polisingripanden gjorts.
– Polismän är på plats och förhandlar med dem. Vi inväntar en specialresurs som kan "låsa upp" demonstranterna, meddelar polisorganisationen Scotland Yard.

Black Lives Matter

Black Lives Matter är en aktiviströrelse som bildades i USA 2013. Rörelsen bildades i efterdyningarna av dödskjutningen av Trayvon Martin, en afroamerikansk pojke som sköts av en vit man som inte fick något straff.

Organisationen vänder sig mot det våld som svarta utsätts för och har uppmärksammat frågan bland annat genom direktaktioner, kampanjer i sociala medier och demonstrationer.