Nyheter.

2021-03-26 13:21
Magnus Thyberg, vaccinsamordnare i region Stockholm. Bild: Carl-Olof Zimmerman/TT
Magnus Thyberg, vaccinsamordnare i region Stockholm.
Puffetikett
Dagens ETC

Vaccinsamordnaren: Vi känner inte igen oss i att vi inte vaccinerat så många

Dagens ETC har tagit fram unika siffror som pekar på att dödsfallen i Region Stockholm är fler än jämförbara regioner på grund av den prioritering man gjort för vaccination. Vaccinsamordnaren i Region Stockholm, Magnus Thyberg,  har dock inte samma bild och menar att verkligheten är mer komplex.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

– Det är en väldigt komplex bild om man ska jämföra dödsfall mellan olika regioner. Det första jag tänker på är att smittspridningen varit väldigt olika i olika regioner under hela pandemin. Det beror också väldigt mycket på vilka det är som har avlidit och vaccinationen påverkar i och för sig risken för allvarlig sjukdom men det är svårt att dra slutsatsen för när effekterna faller in. Vårt mål är att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och vaccinera både de sköra och äldre och de som arbetar med dem. Så strategierna har varit ganska lika varandra, säger Magnus Thyberg, vaccinsamordnare i Region Stockholm.

Men när det kommer till exempelvis vaccinerade äldre med hemtjänst var det 17 mars bara 5 procent som vaccinerats i Stockholm, jämfört med 32 procent i Skåne och 36 procent i Västra Götaland. Det är väl en ganska stor skillnad?

– Vi ser statistiken på Folkhälsomyndighetens hemsida men ser inte riktigt samma bild när vi talar med husläkarmottagningar. När det kommer till vaccinering av de med hemtjänst så kände vi inte igen oss i bilden att vi inte vaccinerat så många, på den listan vi hade hade vi vaccinerat många.

Så siffrorna som vi och Folkhälsomyndigheten har stämmer inte?

– Det kan jag inte säga, bara att den info vi har för de som önskar vaccinera sig som har hemtjänst, där såg vi att vi kommit längre i vaccinationen jämfört med Folkhälsomyndighetens siffror.

Kan det ändå stämma att prioriteringen i Stockholm har lett till att fler äldre har dött?

– Jag tror att inte ni kan bedöma sambanden med de siffror ni har. Men att det är något som vi kan titta vidare på men för mig handlar det om en mer komplex bild. De samband man kan se har med många andra faktorer att göra, hur smittspridningen varit, vilka som avlidit.

Men enligt statistiken är hälften av de som dött 80-89-åringar?

– Ja precis men frågan är hur vår smittspridning varit under den tiden, det kan jag inte svara på.

S och V i regionen kräver att statistiken för de som vaccineras ska bli mer transparent.

– Vi är väldigt transparenta på alla sätt vi kan, vi publicerar data hela tiden. Det vi inte lämnat ut, som är viktigt att skydda, är hur mycket vaccin varje mottagning fått. Det finns en säkerhetsrisk för rån och stöld som vi behövt skydda. För övrigt är vi otroligt öppna med all data.