Nyheter.

2013-10-31 09:37
Hans Calderas kritiserar mediernas bevakning av fallet med "blonda Maria". Bild: Scanpix
Hans Calderas kritiserar mediernas bevakning av fallet med "blonda Maria". Bild: Scanpix

"Media har reagerat med chock och förskräckelse"

Hon hittades hos ett romskt par i Grekland och blev genast en internationell nyhet. Men medierna kritiseras nu för sin bevakning.
– Rapporteringen är ett exempel på att det idag anses rumsrent att ha fördomar om romer, säger Hans Caldaras. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Under flera veckors tid har ”blonda Maria” som hittades hos en romsk familj i Grekland skapat stora rubriker. Spekulationer om kidnappning, att hon tvingats dansa för pengar och utnyttjats av traffickingnätverk har avlöst varandra.

Förra veckan visade det sig att paret, som häktades misstänkta för barnarov, talade sanning om hur flickan hamnat hos dem. Samtidigt hade den mediala berättelsen redan hunnit få direkta konsekvenser för den romska minoriteten i Europa.

När rapporteringen om fallet var som mest intensiv omhändertog myndigheterna på Irland två barn som även de misstänktes ha kidnappats av romer. Barnen lämnades snart tillbaka när det stod klart att de inte alls var bortrövade, utan bodde med sina biologiska föräldrar.

”Fokusera på etnicitet”

Artisten och författaren Hans Caldaras, tidigare föreståndare för Romskt kulturcentrum, är starkt kritisk till mediernas rapportering.

– Istället för den eventuellt begångna brottsliga handlingen i fallet med Maria har man fokuserat på etnicitet och väckt liv i gamla myter om romer, till exempel att de stjäl barn, säger han.

Caldaras anser att journalister i många länder, även Sverige, anammat lika rasistiska och fördomsfulla beskrivningar som grekiska medier gjort sig skyldiga till. I det här fallet beskrevs flickan bland annat som den ”blonda ängeln” – något som enligt honom endast har haft till syfte att provocera fram ännu mer hets mot romer i samhället.

– I Irland blev konsekvenserna att myndigheter tog barn från deras biologiska föräldrar. Flera länder hade mycket väl kunnat reagera lika idiotiskt och fördomsfullt.

”Rumsrena fördomar mot romer”

Den romske journalisten Jake Bowers, verksam i Storbritannien, är bekymrad över hur stora delar av den internationella mediekåren hanterat fallet.

– Media har reagerat med chock och förskräckelse över att ett blont barn hittats i ett romskt samhälle. Chocken i media är just att det är ett blont barn som uppfostras under fattiga förhållanden. Men det råder ingen chock och förskräckelse över att miljoner romska barn i Europa lever i ghetton och djup fattigdom, säger han till BBC.

Hans Caldaras menar att rapporteringen kring Maria – liksom Skånepolisens romregister – är två exempel på att det idag, även i Sverige, anses rumsrent att ha fördomar om romer.

– Att ytterligare spä på antipatin gagnar varken vårt samhälle eller romers möjlighet att skapa sig en trygg tillvaro. 

Läs Andreas Gustavssons analys av frågan.

Läs även

Europa kan inte hantera ett blont och romskt barn

Kräver oberoende utredning

En flicka kallad Maria omhändertogs den 16 oktober nära staden Farsala i Grekland. Paret som flickan bodde hos häktades misstänkta för barnarov sedan ett dna-test visade att de inte var flickans biologiska föräldrar.

Förra veckan hittades de biologiska föräldrarna till flickan som även de är romer, bosatta i Bulgarien. Mamman, som har nio barn till, säger att hon lämnat bort barnet till paret eftersom hon inte kunde försörja det.

Det romska paret har överklagat frihetsberövandet. Samtidigt utreds de för att ha utnyttjat Greklands bidragssystem.

Medierapporteringen kring fallet ”Maria” ledde till att två barn på Irland omhändertogs efter att de misstänktes ha blivit kidnappade av romer. Bara någon dag senare lämnades de tillbaka.

Den irländska organsationen Pavee Points har nu krävt att Irlands barnminister Frances Fitzgerald sätter igång en oberoende undersökning av det felaktiga omhändertagandet av barnen.