Nyheter.

2021-03-30 10:19
Bild: Johan Nilsson/TT
Puffetikett
Dagens ETC

EU stoppar Astra Zeneca-export

EU låter nu inte längre läkemedelsföretaget AstraZeneca exportera sitt covidvaccin utanför unionens gränser. Det rapporterar Svenska Dagbladet. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Beslutet motiveras av att AstraZeneca inte har kunnat leverera det antal doser som lovades i avtalet med EU.

– EU-kommissionens ordförande gjorde klart i fredags att det blir helt stopp för Astra Zenecas export så länge de inte levererar enligt kontraktet. Det är vad som nu gäller, säger vaccinsamordnaren Richard Bergström till SvD.

Enligt kontraktet ska läkemedelsföretaget leverera 300 miljoner vaccindoser till unionen före den 30 juni, men det senaste budet är att bara 100 miljoner av de doserna faktiskt kommer att levereras.

Ingen större förändring

I praktiken innebär exportförbudet ingen större förändring eftersom AstraZeneca inte har exporterat vaccin som producerats inom EU sedan den 30 januari. Detta sedan företaget fick nej på en förfrågan om att exportera 200 000 doser till Australien.

Exportförbudet gäller endast vaccin från AstraZeneca, och Richard Bergström säger till SvD att han hoppas att det inte expanderas.

– Det vore att gå för långt att stoppa export av de vaccin där företagen levererar enligt EU:s avtal. Visst är det olustigt med exportrestriktion men det är kanske nödvändigt. Det vore dock allvarligt och olyckligt om man går vidare med fler vaccin.