Nyheter.

2019-11-29 07:00
Klimatdemonstration utanför Stadshuset i Malmö den 27 september. Idag är det dags för global klimatstrejk igen. Bild Johan Nilsson/TT Foto: Johan Nilsson / TT
Klimatdemonstration utanför Stadshuset i Malmö den 27 september. Idag är det dags för global klimatstrejk igen. Bild Johan Nilsson/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Aktioner över hela ­Sverige inför klimatmötet i Madrid

På måndag inleds COP25 men redan i dag skickar den växande klimatrörelsen i Sverige och världen sitt budskap till delegaterna i Madrid.

– Vi vill se en politik som gör att utsläppen faktiskt minskar, och om politikerna undrar hur så har vetenskapen svaren, säger Vera Röös, 15.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I september anslöt sig sju miljoner människor till internationella Fridays for Future-rörelsens globala klimatstrejker. Nu är det dags igen.

Den första av två globala strejker som ska sätta press på beslutsfattarna under klimattoppmötet i Spaniens huvudstad Madrid inleds i dag. Den andra arrangeras nästa fredag.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Uppsala är en av de minst 135 svenska städer och orter som valt att strejka i dag.

Vera Röös, 15, är en av arrangörerna.

– Sverige och alla andra länder måste ta sitt ansvar. Det är absurt att utsläppen fortfarande ökar. Vi vill ha en tydlig färdplan för att nå målen i Parisavtalet, där rika länder som Sverige tar ett större ansvar. Vi vill se en politik som gör att utsläppen faktiskt minskar, och om politikerna undrar hur så har vetenskapen svaren, säger Vera Röös.

Även FFF i Gävle har valt att klimatstrejka i dag.

– Det blir den fjärde strejken vi arrangerar sedan i mars, berättar Liv Hanérus, 17, som tillsammans med en kompis drog igång skolstrejkerna i Gävle i mars i år.

– Från början var det bara vi två, men alltfler engagerar sig och till den förra demonstrationen kom det över 300 personer. Det är många för att vara Gävle, säger hon.

Hon tror och hoppas att minst lika många eller fler kommer till Rådhustorget i dag.

– Tiden rinner ifrån oss. Det krävs konkret handling. Vi är så många unga som vill ha en framtid värd att drömma om, säger Liv Hanérus.

Som en motaktion mot handelns Black Friday som samtidigt pågår för fullt – så arrangerar FFF i Gävle klädbytardag i samband med klimatstrejken.

Aktioner i köpcentrum

Miljö- och klimatrörelsen Extinction Rebellion siktar särskilt in sig på Black Friday och det ohållbara handelssystemet med en rad aktioner i dag. John Sundh, 38, kommer att vara med vid aktionerna i Stockholm, bland annat vid Gallerian i city och vid det gigantiska köpcentet Westfield Mall of Scandinavia i Solna.

– Det blir starkt symboliska aktioner, så kallade Die Ins, där vi spelar döda för att symbolisera de som redan fallit offer för klimat- och miljökrisen och de som riskerar att drabbas i framtiden, säger John Sundh, som till vardags arbetar som mikrobiolog.

Konsumenter och butiksanställda kommer att vara närmast skådespelet men budskapet är riktat till politiker och företags­ägare.

– Vi behöver striktare regler för handelssystemet för att inte förstöra förutsättningarna för liv på planeten. Det är ansvarslöst hur företag utnyttjar naturen för att skapa vinster, utan att sedan ta något ansvar för den.

Extinction Rebellion uppstod i Storbritannien förra hösten och har liksom FFF-rörelsen spridit sig över stora delar av världen. John Sundh uppskattar antalet svenska medlemmar till ”några tusen”.

– Det är svårt att säga hur många som engagerar sig eftersom det är en platt organisation som fungerar enligt självorganiserigsprincipen. Men nya lokalgrupper startar hela tiden, senast i Värmland, säger han.

Vill skapa kritisk massa

Än så länge har varken FFF eller XR lyckats rucka på beslutsfattarnas färdriktning mot katastrof.

– Vi måste mobilisera så många som möjligt, skapa en kritisk massa, säger John Sundh som själv anslöt sig så sent som i augusti i år.

– Frågorna är helt avgörande för vår framtid. Jag kände att jag behövde engagera mig för att behålla förståndet, säger han.

Globala strejker

Inför och under COP25 arrangerar Fridays for Future-rörelsen två globala klimatstrejker, den 29 november och den 6 december. De flesta städer i Sverige strejkar den 29 november. Alla är välkomna.

Stockholm strejkar samtidigt med Madrid den 6 december.

Extinction Rebellion, XR, Sverige arrangerar manifestationer mot handelssystemets utformning den 29 november, bland annat i Stockholm, Göteborg, Malmö, Örebro, Kalmar och Borlänge.

Den 2 december, samma dag som COP25 inleds, arrangerar XR Sverige aktionen ”Pengarna eller livet” för att sätta ljuset på finansvärldens fossila investeringar.