Ledare. Kajsa Ekis Ekman.

2021-03-14 03:00
Puffetikett
Dagens ETC

Vad är det som pågår i Hyresgästföreningen?

Det är demokratin på bostadsområdet regeringen tänker avskaffa. Den 31 maj ska utredningen vara klar, och det är nu det blir intressant.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Allt närmare rycker beslutet om marknadshyror. Regeringens mål är att hyresvärdarna ska få rätt till ”fri” hyressättning – utan att behöva förhandla med hyresgästernas representant. All makt till ägarna alltså, ingen makt till de boende.

Beslutet riskerar att skapa en hemlöshet i Sverige som vi aldrig sett maken till. En hemlöshet som kan drabba vem som helst som bor i hyresrätt. Tro inte att det bara handlar om nybyggda hus – de är redan tillräckligt dyra idag. Fri hyressättning i nyproduktion är första steget, och hyresvärdarna dreglar över att kunna införa hyror som i London eller New York. Där är medelhyran 35 000 kronor i månaden för en tvåa och nära en person av hundra är hemlös. Den verkligheten ligger inte långt bort.

Det enda som stoppar dem är att vi i Sverige har en modell där man även måste lyssna på de boende. Hyrorna sätts efter förhandlingar mellan värdarna och Hyresgästföreningen.

Timbro försöker sprida myten om att det här skulle vara en ”hyresreglering”. Nej, det är inte någon reglering – det kallas demokrati. Det handlar om att de som bor också får vara med och bestämma, inte bara de som äger.

Det är demokratin på bostadsområdet regeringen tänker avskaffa.

Den 31 maj ska utredningen vara klar, och det är nu det blir intressant.

För var är Hyresgästföreningen? De borde ju vara ute och veva nu, och driva massiva kampanjer. För ingen, inte enda av de tre miljoner människor som bor i hyresrätt, tjänar på att hyrorna höjs. Det spelar ingen roll om du är höger eller vänster, fattig eller rik – ingen vill betala högre hyror i onödan.

Men Hyresgästföreningen tycks vara upptagna på annat håll. De håller på för fullt med sin trevliga kampanj Goda grannar, som handlar om att uppmuntra människor att hjälpa varandra under pandemin. Tv-program och hemsidor har startats, volontärer engagerats. Och det är ju fint och bra, men nu är det nödläge! Det är två månader kvar tills beslutet och det är märkbart tyst från ledningen.

Det finns dock ett lokalt undantag: Hyresgästföreningarna i Göteborg. De har samlat tusentals personer till demonstration mot marknadshyror. De har drivit kampanjer mot renovräkningar och de har ordnat filmvisningar med Fredrik Gerttén. De har skapat nätverk för att göra det lättare för unga och andra styrelseovana personer att engagera sig före hyresgästernas rätt. Är det någonstans Hyresgästföreningen hörts, så är det där.

Men istället för att uppmuntra detta, har Hyresgästförenings styrelse startat krig mot dem. Styrelsen har tidigare avskedat regionordföranden på politiska grunder, stoppat upp föreningarnas arbete genom att beställa dyra granskningar av revisionsfirmor, och nu har de gått ännu längre.

För en vecka sedan suspenderades ordföranden för Hyresgästföreningen Centrum Göteborg, Christina Abrahamsson, från sin post. Hon får inte ha något uppdrag inom föreningen på fem år, trots att hon är vald av medlemmar. Hon får inte heller veta varför.

Styrelsen hävdar att hon brustit i ”värdegrund” men de kan inte peka på något hon har gjort fel, och de vill inte svara på frågor från varken henne eller journalister. När jag skriver till styrelsen och frågar får jag ett goddag yxskaft-svar, där det står att de vill värna integritet och transparens. Men inget om anledningen till beslutet!

Det hela sker bara dagar efter att Abrahamsson och sex andra ledare inom Hyresgästförningen i Göteborg kritiserat styrelsen i Göteborgs-Posten.

Abrahamsson är inte ”radikal”. Hon vill göra det som Hyresgästföreningen ska göra, det vill säga stå upp för medlemmarnas intressen. Hon vill se till att människor kommer kunna ha någonstans att bo även efter den 31 maj.

Förmodligen är det för detta hon kastas ut.

Vad är det som pågår egentligen? Är det korruption – eller lojalitet med regeringen till varje pris? Vad är det för människor som sitter i Hyresgästföreningens styrelse? Vilka företräder ni? Varför står ni inte upp för era medlemmars intressen? Det är nu det gäller.