Ledare. Johan Ehrenberg.

2015-10-22 04:00

Släng ut klimatbovarna från förhandlingsrummet

Fossilindustrin måste slängas ut ur klimatförhandlingarna. Allt det världens ledare ska göra handlar om något som fossilindustrin kommer att försöka stoppa, förändra och förminska, skriver Johan Ehrenberg.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Läs också: Fossilbolag sponsrar klimatmötet i Paris och Ledarbloggen "Sverige bättre i pensionsligan"

Nej, ni är inte välkomna. Nej, vi vill inte ha med er i samtalsgrupper. Nej, vi vill inte ha era pengar för att informera. Nej, era ”synpunkter” kan inte vara underlag för några beslut. Nej, nej, nej. Fossilindustrin måste slängas ut ur klimatförhandlingarna. Allt det världens ledare ska göra handlar om något som fossilindustrin kommer att försöka stoppa, förändra och förminska.

Jag läser med förfäran att de faktiskt sponsrar hela klimatmötet med 20 procent. Att deras lobbygrupp kommer bli den största och mäktigaste. Vi vet alla vad det innebär. Klimatpolitiken kommer att bromsas. Först ska fossilindustrins vinster skyddas, sedan ska det som måste till för att rädda världen få komma fram. Nyckelordet är ... sedan. Men sedan är försent.

Det är viktigt att sluta vara naiva som klimatrörelse. Det går inte att samarbeta med fossilindustrin, det är en gigantisk green wash de sysslar med och de har ingen, jag menar verkligen INGEN lust att rädda klimatet. Bara de egna investeringarna och vinsterna. Hur vet vi det?

Redan 1978 berättade Exxons egna forskare för ledningen om klimathotet. Man tog fram ytterligare bevis 1980. Under 1990-talet, när Exxon började undersöka möjligheten att exploatera Arktis, visste man om att området skulle bli exploaterbart på grund av temperaturhöjningar.

När Exxons egna forskare, långt före FN, tog tag i frågan och berättade att det var odiskutabelt att växthusgaserna skulle skada klimatet tog ledningen tvärtom beslutet att inte berätta, inte agera, utan la miljarder på att göra motsatsen. Stödja klimatskeptiker. Stödja desinformation. Skapa oro bland politiker. Köpa röster i kongresser och parlament. Exxons agerande är – nu när det avslöjas – precis lika ondsint och sjukt som tobaksindustrins värsta agerande eller giftindustrins DDT spridande. Om det fanns en domstol för brott mot mänskligheten baserad på klimathotet skulle oljebolagets ledning åtalas. Men det finns det inte som vi alla vet. Klimatbovarna går fria – även sådana som vi tror är mindre cyniska – som norska Statoil. Det finns bara en slutsats att dra.

De kan inte vara med runt bordet när världens viktigaste fråga ska diskuteras. De är inte välkomna.

Går det att lita på bilindustrin för att få fram rena transporter? Nej.

Går det att lita på gasindustrin för att få fram ren biogas? Nej.

Går det att lita på energibolagen för att få bort kolkraft och ersätta med solkraft? Nej.

Går det att få flygbolagen att ställa om till förnybart bränsle? Nej.

Går det att få politiker och utredare och forskare finansierade av fossilindustrin att ta besluten som går emot dem? Nej.

Eller vänd på det. Varför slåss bilindustrin emot låga utsläpp? Varför fuskas det med tester? Varför satsar de miljarder på nya förstörande bilar och miljoner på motsatsen? Vad är det som driver livsmedelsjättarna att skövla regnskog för att odla till ännu mer köttproduktion? Vilka är det som förstör, vilka är det som försöker skydda? Klimathotet är vår civilisations största misslyckande.

Om vi hade tagit vår egen kunskap på allvar och börjat med ren energi 1979 hade det aldrig uppstått.Om politiken bromsat fossilindustrin 1995 hade kurvan varit vänd nu.

Det handlar inte om onda länder (ett tag skyllde alla ledare på andra länder för varför man inget kunde göra själv). Det handlar heller inte om en feg, lat, konsumerande allmänhet (det är inte konsumenten som förstör, det är producenten). Det handlar om en liten elit av ägare och ansvariga som medvetet tar beslut på beslut som de vet förstör klimatet och framtiden för allas barnbarn.

En liten elit som inte saknar kunskap utan förnekar den.

Klimatrörelsen kommer inte gå att stoppa. Runt hela jorden växer en ilska och ett motstånd. Det kommer givetvis gå i vågor, man blir oerhört trött av att slåss för det självklara mot den korkade kortsiktigheten.

Men vi kommer att slåss och vi kommer lösa det här eftersom vi inte har något val. Fossilindustrin kommer gå i konkurs på grund av ledningarnas ovilja att göra det rätta. De har lyckats bromsa alla alternativ i några decennier men nu går det inte längre. Skriv gärna på uppropet med uppmaningen att slänga ut dem från Paris. De har ingen lösning att erbjuda. Klimathotet kan bara stoppas om de stoppas.

 

Gå med i uppropet för att stoppa fossilbolagen från att medverka på klimatmötet.

Johan Ehrenberg
Johan Ehrenberg 

Grundade ETC 1976. Svarar gärna på frågor och skriver mest om ekonomi och politik. Och solceller. Men det är ju politik det med.

Mejl johan@etc.se

Twitter @JohanEhrenberg